Macron nakon razgovora sa Putinom: Najgore tek dolazi!

Emmanuel Macron misli da “najgore tek dolazi” u Ukrajini poslije današnjeg razgovora sa Vladimirom Putinom koji je prenio “svoju veliku odlučnost” da nastavi ofanzivu čiji cilj je “preuzimanje kontrole” u cijeloj zemlji, saopštila je Jelisejska palata.

Poslije telefonskog razgovora od sat i po održanog na Putinov zahtjev ruski predsjednik rekao je svom francuskom kolegi da se operacija ruske vojske razvija “po planu” i da će se “pogoršati” ako Ukrajinci ne prihvate njegove uslove, navelo je francusko predsjedništvo.

“Očekivanja predsjednika (Macrona) su da najgore tek dolazi s obzirom na to što mu je rekao predsjednik Putin”, dodaje se u saopštenju.

Kremlj je danas saopštio poslije razgovora dvojice predsjednika da je Putin poručio Macronu da Rusija namjerava da nastavi beskopmromisnu borbu u Ukrajini.

Kako je naveo Kremlj, Putin je dao Macronu “argumentovana objašnjenja povodom uloge neonacista u državnoj politici Kijeva” i ponovio da su uslovi Rusije u pregovorima demilitarizacija Ukrajine i njen neutralni status, kako sa njene teritiorije ne bi prijetila opasnost za Rusiju.

Putin je dao inicijativu za taj razgovor, treći između dvojice zvaničnika od početka invazije 24. februara da bi “informisao” Macrona o “situaciji i namjerama u okviru otvorenog dijaloga” između njih dvojice, navelo je francusko predsjedništvo.

Na Putinove optužbe upućene Ukrajincima Macron mu je odgovorio da pravi tešku grešku prema ukrajinskom režimu, “koji nije nacistički”.

“Ti govoriš svašta, tražiš izgovore”, uzvratio je Putin, kako navodi Jelisejska palata i pozvao svog francuskog kolegu da “se ne lažu”.

“Taj razgovor je omogućio da se razmotre neslaganja, kaže istina predsjedniku Putinu”, ali također “nažalost” da se konstatuje “njegova riješenost da nastavi vojnu operaciju do kraja”, dodaje se u saopštenju.

“Ukrajinci se hrabro bore. Ništa nije gotovo ali odnos snaga je neuravnotežen”, dodaje se u saoštenju i ističe Macronov “pesimizam” poslije tog razgoora.

Francusko predsjednišvo je dodalo da će pojačati sankcije Rusiji, ocijenivši da se radi o vrlo moćnoj alatki što se vidi u padu vrijednosti rublje.

Pariz je također ocijenio kao “vrlo značajnu” odluku Kine da se uzdrži u UN kada je ubjedljivom većinom izglasana rezolucija kojom se traži da se smjesta prekine upotreba sile protiv Ukrajine.

“Zainteresovani smo činjenicom da je Kina predložila svoje posredovanje” i “u kontaktu smo sa zvaničnicima” u Pekingu, navela je Jelisejska palata.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.