Connect with us

Magazin

Martin Brod prepoznaju po netaknutoj prirodi i rijeci Uni, znate li kako je dobio ime? (VIDEO)

Bh. travel bloger i putopisac Robert Dacešin na svom Instagram profilu podijelio je video u kojem govori o Martinom Brodu i legendi koja se veže za ime ovog mjesta.

Martin Brod je mjesto udaljeno 50-ak kilometara od Bihaća, a obuhvata područje gdje se Unac kao pritoka ulijeva u rijeku Unu. Upravo ovdje nalazi se najljepši i najprivlačniji dio rijeke Une, vodopad Milančev buk visok preko 50 m.

Dacešin je posjetio ovo mjesto, koje je ranije uvrstio na listu najljepših destinacija u Bosni i Hercegovini koje trenutno nisu toliko popularne.

Na snimku koji je podijelio na Instagramu otkrio je legendu koja se veže za sam nastanak imena mjesta.

“Martin Brod je sasvim sigurno jedna od ljepših prirodnih destinacija u našoj zemlji, a da li ste znali kako je ovo mjesto uopšte dobilo ime?”, upitao je Robert ispod objavljenog videa.

Govoreći dok se snima na rijeci Uni pojasnio je: “Upravo se vozim unskom lađom na Martinom Brodu i za ovo mjesto se veže jedna simpatična legenda koja govori o prelijepoj djevojci Marti koja je bila zaljubljena u austrougarskog vojnika, a koji je služio s druge strane Une”.

“Iako je njena porodica bila protiv ove veze, ona jednu noć odluči da ode kod njega, ali na tom putu se okliznu od jednu sedru, upadnu u vodu i tu izgubi svoj život. Po njoj ovo mjesto dobija ime Martin Brod”, ispričao je Dacešin.

klix

Magazin

VIDEO Pogledajte kako Ducati i Lamborghini komuniciraju i izbjegavaju nesreće

Index.hr
Nastavi čitati

Cazin

Neobična i lijepa vijest: Banane rodile u Cazinu (FOTO)

Na prostoru općine Cazin, konkretno na Ostrošcu, zabilježeno je iznenađujuće i lijepo dešavanje – uspješan uzgoj banana. Ova vijest svakodnevno donosi nove, neobične i ohrabrujuće priče iz tog područja.

Očito je da klimatske promjene nisu utjecale samo na Sanski Most, već i na općinu Cazin, gdje se sada mogu uspješno uzgajati različite, do nedavno nezamislive sorte voća i povrća.

Nastavi čitati

Magazin

(VIDEO) Samovozeći autobus krenuo na prve vožnje u Europi

OVAJ autobus nekonvencionalnog izgleda je najava uvođenja samovozećeg javnog prijevoza.

Tvrtka Aurrigo već godinama radi na sustavima autonomnog upravljanja. Sada, nakon višegodišnjeg razvoja, predstavlja prototip samovozećeg autobusa kao dio projekta razvoj autonomnog električnog vozila koji sufinancira Europska Unija.

Ime mu je Auto-Shuttle, a upravo je počeo s testiranjem na ograničenim lokacijama u Češkoj Republici i Velikoj Britaniji. U prvoj fazi će imati operatera za upravljačem kao osiguranje ako se pojavi kakva greška. U bliskoj budućnosti vozit će i bez fizički prisutnog operatera u autobusu, ali uz konstantno prisutan bežični nadzor spreman da u svakoj nepredviđenoj situaciji preuzme kontrolu nad vozilom, piše Index.hr.

Tvrtka se nada da će uspjeti razviti tehnologiju za potpuno autonomno upravljanje koje bi se potom moglo primijeniti u javnom prijevozu. Zasad ovi autobusi prometuju na ograničenim lokacijama u Brnu i Pragu u Češkoj te Milton Keynesu u Velikoj Britaniji.

Auto-Shuttle se oslanja na tehnologiju LiDAR-a u kombinaciji s kamerama, a tehnologiju je u potpunosti razvila tvrtka Aurrigo. Autobuse pokreće elektromotor snage 30 KS, voze brzinom do 20 km/h, a doseg je 120 km. Nastao na osnovi prvotno razvijenog vozila za četiri osobe, ima kapacitet deset putnika. Trenutno u Pragu voze praškim sajmenim prostorom Výstaviště Praha.

Nastavi čitati

Najčitanije