Svijet / Zanimljivosti

Masakr na Novom Zelandu: U masovnoj pucnjavi u džamijama ubijeno 40 vjernika

Podjeli ovaj članak

U oružanom napadu na dvije džamije u novozelandskom gradu Kristčurču  ubijeno je više od 30 osoba, a zasad je uhapšeno nekoliko osumnjičenih napadača, potvrdila je tamošnja policija.

– Uhapsili smo jednu žensku i tri muške osobe koje dovodimo u vezu s ovim napadima, izjavio je policijski načelnik Majk Buš (Mike Bush) na vanrednoj konferenciji za novinare na kojoj nije mogao potvrditi tačne okolnosti događaja, kao ni broj žrtava, ali prema izvještajima lokalnih medija i tvrdnjama svjedoka, poginulo je 40 osoba, javlja BBC

Sve džamije, škole i neke druge institucije u gradu su zatvorene, a svim građanima koji su u centru grada naređeno je da ostanu u zatvorenim prostorima do daljnjega.

“New Zealand Herald” javlja da je među uhapšenima jedan državljanin Australije koji je navodno na internetu nedavno objavio svojevrsni manifest najavljujući krvoproliće, a sve ukazuje da je riječ o ekstremno desnom radikalu zadojenom antiimigrantskom ideologijom. Radi se o 28- godišnjem Brentonu Tarantu (Tarrant).

 

Podjeli ovaj članak

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

shares
Close