Međunarodni skandal: Hrvatska firma Rusiji prodala motore za vojne helikoptere!

Motori za vojne helikoptere, njih 22, Zrakoplovno-tehnički centar (ZTC) u Velikoj Gorici prodao je u Rusiju prije početka invazije na Ukrajinu.

Posao težak nešto više od tri miliona eura provjerava tužilaštvo, potvrđeno je Dnevniku Nove TV.

“Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici zaprimilo je kaznenu prijavu anonimnog podnositelja. Povodom zaprimljene kaznene prijave provode se izvidi (prikupljanje informacija, op.ur.), a budući da su isti tajni, ne možemo Vam dati detaljnije informacije”, stoji u odgovoru Županijskog državnog odvjetništva na upit Dnevnika Nove TV.

Potpisnici kupoprodajnog ugovora nisu željeli stati pred kameru. To nije htio učiniti ni Zdravko Klanac, direktor ZTC-a, firme u državnom vlasništvu, kao ni kupac, predstavnik Autocentra Merkur s kojim je početkom novembra prošle godine sve direktno dogovoreno.

Posredovali su u daljnjoj prodaji i isporuci trećoj strani.

“Zašto nisu prodali Ukrajincima ili poklonili pa tražimo od NATO-a da daju nešto od opreme koja mu nije potrebna”, rekao je Ivan Selak, penzionirani probni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Javnog poziva nije bilo i ZTC svoje motore nije nudio drugim potencijalnim kupcima, ali tvrde da zakon nisu prekršili.

S pregovorima i prodajom upoznali su Skupštinu i Nadzorni odbor te dodaju da nisu trebali suglasnost Ministarstva obrane. Isto ponavljaju i u MORH-u, koji se očitovao i u ime Vlade.

“Motori ne spadaju u kategorizaciju naoružanja i vojne opreme za koju MORH izdaje potrebna odobrenja. Bez obzira na to što MORH nije trebao dati odobrenja, ipak smo izvijestili zapadne saveznike od kojih smo dobili suglasnost da ZTC to može napraviti. Uredno su ishođeni certifikati o krajnjim korisnicima”, stoji u odgovoru ZTC-a.

S druge strane, Selak se s takvim načinom poslovanja ne slaže:

“Vi to mene zezate? Mi smo te helikoptere dobili pod vojnom opremom i vjerojatno smo i te motore kupili pod vojnom opremom. Ne mogu vjerovati da to netko deklarira pod civilnom opremom. Imaš pravo prodavati vojnu opremu, ali nemoj lagati pa je prodavati pod civilnu. To je smiješno”.

Osim tužiteljstva koje provodi prikupljanje informacija i želi sve ispitati, slučaj se našao i pod povećalom Vojno-sigurnosno obavještajne agencije, na čijem je čelu svojedobno bio ZTC-ov direktor Klanac. O svemu se očitovao i Ured predsjednika i Vrhovnog zapovjednika. Poručuju kako predsjednik Hrvatske, navodno, Zoran Milanović “nije bio upoznat s ovim, niti je nadležan za donošenje ovakve odluke”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.