BiH

Mektić: Salkiću, prestani da kukumačeš. Uđete sa Dodikom u koaliciju, a onda nešto k'o imate protiv njega!

Nakon reagiranja Ramiza Salkića povodom “separatističkih težnji u BiH”, stigao mu je odgovor od aktuelnog državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića

Separatisti u Bosni i Hercegovini su snažno ohrabreni nedjelovanjem međunarodne zajednice, ali i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, upozorio je danas potpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić.


Ukazao je da visoki predstavnik godinama toleriše nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanje mira na različite načine, kao i mirnodopskim metodama provođenje ratnih ciljeva bosanskih Srba.


– Tužilaštvo je bez reakcije na direktnu prijetnju ustavnom poretku u Bosni i Hercegovini, nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ali nema reakcije ni na izazivanje rasne, vjerske i nacionalne netrpeljivosti. Godinama se toleriše nepoštivanje sudskih presuda, veličaju se ratni zločinci, negiraju zločini i ponižavaju žrtve. Sve ovo snažno ohrabruje dio bosanskih Srba na separatizam, a to čine i svojim izjavama i postupcima i nacionalisti iz Srbije. Prijetnje i pokušaju separatističkog čina bosanskih Srba sigurno će se pokušati ostvariti i samo izuzetno naivni u to trebaju sumnjati. Tome u prilog ide i militarizacija policije entiteta, ali i činjenica da je u strategiju odbrane Srbije unesena odredba da se oni brinu i za entitet RS u Bosni i Hercegovini – istakao je Salkić.


Smatra da “ekstremno nacionalistička vlast u Srbiji i separatistički nastrojeni dio bosanskih Srba, direktno radi na rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanju mira, najavom o otcjepljenju bh. entiteta RS i pričom o dvije srpske države na Balkanu”.


– Ove aktivnosti su direktno podržane od Srpske pravoslavne crkve, kako je to bilo i tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Ovo je jasna najava agresije u narednom periodu i stvaranje zakonskog okvira za djelovanje u budućnosti. Naša obaveza je da sad upozoravamo na ova kretanja, ali i da budemo spremni da zaštitimo državu i građane ove zemlje. Pozivam visokog predstavnika, PIC i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, da konačno počnu raditi svoj posao i spriječe sve ovo što se najavljuje, a što će sigurno u jednom trenutku ugroziti mir u ovoj zemlji – naveo je Salkić, prenosi agencija Fena. 


No, ubrzo mu je stigao odgovor od Dragana Mektića, koji mu je na svom Twitter profilu kratko poručio: 


– Daj, Salkiću, prestani da kukumačeš. Uđete sa Dodikom u koaliciju, a onda poslije nešto k'o vi imate protiv njega. Pravite se kao da ga niste poznavali. Prestani da se ponašaš kao tužibaba!

depo

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close