USK

Migranti naseljavaju napuštene kuće u Krajini, iz Sarajeva ih dovoze i taksisti, autobusi…

Stanje u Bihaću i Velikoj Kladuši podsjeća na vrijeme najvećeg priliva migranata od prije dvije godine, a pred prelazak granice oni borave u praznim srpskim kućama

Slovenska policija je prekjučer kod Novog Mesta zaustavila kamion hladnjaču iz BiH, te je nakon rutinske kontrole otkrila dupli zid iza kojeg se skrivalo 13 migranata u pokušaju da se dokopaju EU. S obzirom na to da je u slovenskim medijima akt policije protumačen kao spašavanje života migranata koji su se u neuslovnom prevozu mogli i ugušiti, očekivati je da neće biti tek tako ilegalno vraćeni u Bosnu, kao što se to do sada činilo na zapadnoj granici.
Već sedmicu je u Bihaću i Velikoj Kladuši primjetna pojava većeg broja migranata, među kojima je i dio onih koji su bili smješteni u Blažuju. Proljeće je na pragu i gradovima se migranti kreću u kolonama, natovareni ruksacima, kao što je to zabilježio i Enver Munjaković iz Velike Kladuše.
– Migranti se kreću u kolonama, odlaze u game, ali već sutra se vrate. Često sam u selu Bojna na granici sa Hrvatskom, pouzdano znam da su tu Hrvati postavili neprobojni koridor specijalne policije. Ipak, trgovina i šverc ljudima cvjetaju, iz Sarajeva ih dovoze i taksisti, autobusi, stižu kombi-prevozom, te naseljavaju napuštene srpske kuće u Bojni, kazao nam je Munjaković.
Prošlosedmični incident u Bojni, kada je jedan mještanin nasilno vratio humanitarce koji su krenuli migrantima, nije se ni smirio, jer su na društvenim mrežama uslijedile prijetnje.
– Kakve su poruke tim ljudima od nadrihumanitaraca upućene da se sada boje za svoje živote u svojim kućama, što će samo doprinijeti njihovom raseljavanju, dok migranti doseljavaju i dalje, istakao je Munjaković, član MZ Polje kod Velike Kladuše. Ipak, migranti se uspješno probijaju kroz guste koridore hrvatske granične policije, a često i na graničnim prelazima skrivajući se u vozilima krijumčara.

oslobodjenje

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button