Milanović i Đukanović: Ovaj sastanak je poruka Srbiji i EU, to što nema rata, nema razloga da Evropa drži oči zatvorenima

0 Komentar
Od susjeda koji najbolje poznaju našu regiju imat ćemo podršku u buđenju pomalo usnule pažnje u Evropi, da nam pomognu da ne sklizne s tog puta

Danas je u Zagrebu održan sastanak dvojice predsjednika – Predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića. Potonji je izjavio kako se ova posjeta već trebala dogoditi, ali da je ona ubrzana nakon svih nezgodnih događaja koji su pogodili Crnu Goru u proteklom periodu.

– Želim iznijeti viđenje naših odnosa, Hrvatsku doživljavamo kao dobrog susjeda, koja nas podržava, imamo intenzivnu razmjenu iskustava vezano za pregovore prema EU. U tu svrhu imamo česte političke kontakte koji su na najvišoj razini, u prilog tomu ide i današnji posjet, rekao je Đukanović.

Osim toga, Đukanović se osvrnuo na protekli period i dešavanja na Zapadnom Balkanu istakavši kako Rusija na ovom prostoru djeluje radi geopolitičkih interesa, te je dodao kako ga pogađa deficit pažnje iz Evrope na zbivanja u Crnoj Gori.

– Od susjeda koji najbolje poznaju našu regiju imat ćemo podršku u buđenju pomalo usnule pažnje u Europi, da nam pomognu da ne sklizne s tog puta. Zahvalio bih se Hrvatskoj na raznim vidovima podrške, od političke do stručne i materijalne. Kao što je recimo nedavna donacija od 10.000 AstraZeneca cjepiva, rekao je Đukanović.

Hrvatski predsjednik je izrazio zadovoljstvo održanim sastankom, te je dodao kako će njih dvojica nastaviti današnje druženje na Brijunima nakon što Đukanović posjeti i premijera Andreja Plenkovića. Milanović je, osim toga, dodao kako je i poziv Đukanoviću i zvanična poruka Beogradu.

– Prisjećam se svega što je prolazila Hrvatska, rješavali smo se utjecaja međunarodne zajednice kao zarazne bolesti. Nepostojeći Berlin, nepostojeći Bruxelles kada je pitanju podrška Sarajevu, Zagrebu, Beogradu… moja je poruka: bavite se samim sobom. Bruxelles da, ali u onoj mjeri u kojoj želite biti članica EU. Što sad stoji između EU-a i Crne Gore? Izbori u Francuskoj? Da, ali i to će brzo proći. To što nema rata, nema razloga da Europa drži oči zatvorenima, rekao je Milanović.

Predsjednik Milanović je, između ostalog, komentirao i poziv srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da svi Srbi u svijetu izvjese zastave na Dan srpskog jedinstva.

– Ja ne pozivam Hrvate da po Srbiji mlataraju hrvatskim zastavama jer to je nezdravo, to se ne radi. Drago mi je da su hrvatski Srbi, to je bilo na Pupovčevu sugestiju, ostali hladne glave, rekao je Milanović.

Shodno tome, oba predsjednika su iskoristili priliku da prokomentarišu nedavnu posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel u Beogradu. Milanović je istakao kako ne treba izvlačiti generalne zaključke iz činjenice da neko nekoga posjećuje, na što je Đukanović dodao da nije njegova uloga da tumači razlog zbog kojih neka evropska država izražava određeni stav prema bilo kojoj državi.

– Prema onome što je aktualna politika Srbije prema Crnoj Gori, ta politika kaže da je pravo Srbije da štiti ugrožena prava Srbije u drugim državama, Ja to čitam kao ugrožavanje suverentiteta drugih država. Osobito obzirom na događanja 90-tih. Nadajmo se da nećemo morati prolaziti kroz isti scenarij, rekao je Đukanović.

Milanović se na kraju osvrnuo na izjavu pokojnog patrijarha Irineja i ipak prokomentirao nedavni posjet Angele Merkel Srbiji, prenosi Jutarnji.hr.

– Idu posjećivati onoga tko je problematičan, zaključio je.

oslobodjenje

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina