Milanović je rekao kako ga pojačavanje snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini ne zabrinjava jer nema mogućnosti sukoba.

– To nije Rusija, tu nema 100 – 200 hiljada vojnika, nema nijednog tenka. Time EU pokazuje svoju snagu i pere savjest zbog onoga što se dešava u Ukrajini. Ali Ukrajina i Rusija su jedno, a ovo ovdje je nešto sasvim drugo. Srećom, mnogo benignije nego što je bilo – rekao je Milanović.

Potom se ispravio, pa rekao kako je Evropska unija ipak napravila sve što je mogla.

Govoreći o sjednici Evropskog parlamenta na kojem će se raspravljati o sankcijama Miloradu Dodiku, kazao je kako EP ne uvodi nikakve sankcije, koliko on zna.

– Ne volim hajke. Obično ih predvode kukavice i onda kad zagusti, one se sakriju u prvu rupu – rekao je Milanović, a potom napravio lapsus kazavši kako je “Milorad Dodik predstavnik srpskog naroda u Srbiji koji tamo živi”.

– On je sagovornik kojeg poznam, strahujem od onih koje ne poznam i koji su dovedeni za ruku. Kao i Milorad Dodik prije 20 godina pa se sada pretvorio u ovo što jeste. Nekima je čudovište. Meni nije, meni je sagovornik. Ja mu neću uvoditi sankcije – rekao je Milanović.

Na konstataciju novinarke da Dodik prijeti otcjepljenjem, Milanović je rekao:

– Imam i ja blesavih ideja kao i vi. Jedno su ideje, jedno politička retorika, drugo je realnost i šta se želi postići onim što se govori. Dok nema nasilja, on je za mene sagovornik. Čak je i Vučić za mene sagovornik. Sada treba odlučiti gdje je. Dodik neka se bavi svojim poslom. Njegova ideja je ideja. Šta je ideja o trećem entitetu? Čujete to od dosta Hrvata. Je li to ideja koja vodi razdvajanju BiH, pustošenju i pljačkanju ili dio političke strategije da se neka oteta prava vrate Hrvatima, a da se Srbima ne uzima ono što je njihovo. Ja nisam glasao za Republiku Srpsku, to nije moja ljubav, ali ona postoji činjenica je. Kao Srbija i Kosovo. Neka shvate da ga moraju priznati svi, i Ukrajina neka prizna Kosovo i svi drugi – rekao je Milanović.

Dodao je da to “ne radi iz pakosti prema Srbiji već zato što Srbiju želi vidjeti na Zapadu, koliko god taj Zapad bio smušen”.

N1