Religija

Miradžska poruka iz Gradske džamije Cazin

Isra i Miradž

  Tokom života čovjek ode na brojna putovanja, ali postoji jedno putovanje, sa jednim prevoznim sredstvom, i jedan put kojim je hodio samo jedan čovjek,  Allahov poslanik Muhammed s.a.v.s..

Taj  put, i to putovanje se zove Isra i Miradž.

Večeras je mubarek, blagoslovljena noć Lejletu -l- Miradž. 

Na tom putovanju Allah dž.š je Svoga roba Muhammeda a.s. doveo do sedmog neba i mjesta na koje čak ni Džibril nije mogao kročiti.

Miradžska poruka iz Gradske džamije Cazin.

Gepostet von Gradski džemat Cazin am Samstag, 21. März 2020

Za vrijeme Poslanikove misije na zemlji, svaka instrukcija i svaka naredba se slala preko meleka Džibrila. Samo jedna naredba je došla direktno  od Allaha Uzvišenog.

Ta Božija  naredba je toliko važna, umjesto da pošalje Džibrila na zemlju, On Gospodar svega, Allah dž.š. je pozvao Poslanika a.s.  Sebi da je saopšti. 

Ta naredba je klanjanje namaza.

 Namaz je naređen u noći Miražda 27. Redžeb a 621. godine, a noć Miradža je  večeras.

Prvo  je Allah naredio klanjanje 50 namaza, pa ga je Poslanik molio da smanji broj, pa nam je naš Stvoritelj Allah dž.š. stavio u obavezu  5 namaza u toku dana i noći.

Ovih pet namaza su u vrijednosti pedeset. Taj proces smanjena broja naređenih namaza sa 50 na 5 uči nas koliku vrijednost namaz mora imati u našem životu.

Kao da nam se hoće reći, da je namaz , ta svakodnena konekcija sa Bogom, naš stvarni život a sve ostalo čime ispunjavamo svoj dan samo pokreti.

Ipak , nažalost, mi živimo potpuno suprotnu situaciju, tako da namaz tek uguramo u svoj dan,  pored svih svojih svakodnevnih obaveza a neki ni to.

Namaz, ta svakodnevna konekcija sa Bogom nam oživljava život.

 Ako namaz u svom životu stavljamo na neko zadnje ili predzadnje mjesto tj. svoju svrhu života staviš u stranu onda sa tobom i sa tvojim namazom nešto nije uredu.

 Ima i onih koji su svoju svrhu života potpuno napustili, ne klanjaju namaz nikako.

Kad trebamo ustati  i otići na posao, u bolnicu, školu i slična mjesta,  onda to bez problema radimo. Kad treba ustati, uzeti abdest, klanjati namaz onda kažemo da ne možemo , nećemo.

 Istina je jedna , da mi prohtjeve svoga tijela stavljamo iznad prohtjeva svoje duše.

Tijelo je smrtno a duša je besmrtna.

Duša je nosilac života. Zato, Allah Vam dao svako dobro.

 U večerašnjoj mubarek noći Lejletu-l-Miradža, donesimo odluke da ćemo Stvoritelju, Vladaru svih svjetova odani biti, da ćemo Mu namaz klanjati, jer je On jedini dostojan da se obožava. On, Allah je naš zaštitinik i naš Pomagač.

U doba ovog virusa kada ne možete dolaziti u džamije,  džemate formirajte u vašim kućama , klanjajte zajedno sa svojim porodicama.  Namaz je stub vjere.

Vidimo kako je čovjek nemoćan, a vrlo često se umisli da je moćan, da mu ne može niko ništa. A ustvari smo  samo nejaka stvorenja koja su u svakom trenutku ovisna O Bogu.

Klanjajmo namaz.

 Za njega ćemo prvo morati odgovarati na Sudnjem danu.

Allah Vas i Vaše  porodice  blagoslovio i dao  Vam svako dobro. Amin

Smajo ef. Šabić

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close