Kolumne

Mojoj učiteljici…

Ne ulazeći u politiku, zakone, sindikate i one koji se drže skupa i one koji se boje iznijeti svoje vlastito mišljenje, pa kakvo god ono bilo, ne ulazeći ni u šta osim u golu istinu.

 Kao majka troje djece, koja je imala čast da joj djecu podučavaju najbolji učitelji, kao prijateljica koja je svjedok šta jedan prosvjetni radnik ima obaveza, da bi se pripremio za nastavu.

 Kad kažem prosvjetni radnik, ne generaliziram, nego namjerno izdvajam one koji svoj posao obavljaju stručno, kvalitetno i baš na prvo mjesto stavljaju djecu. Za one učiteljice, koje parlahaju po trgovinama dok se trebaju ići kući spremiti za idući radni dan, neću riječ reći…

 Elem, većina škola nema uslove za normalno odvijanje nastave, krenuvši od nedostatka kreda, pa do digitalne opreme, koja je potrebna da se u današnje vrijeme, jedan predavač pripremi za nastavu.

Dakle, ne idu svi zaposleni u obrazovanju kući nakon odrađene dnevne norme da se odmaraju, nego duboko u noć kod kuće pripremaju se za idući dan u školi.

 Isti ti ljudi za vlastiti novac kupuju, skoro sve osim stolova, stolica, table. Pripremaju testove, printaju, pripremaju se za priredbe. Da, u svom dnevnom boravku. Da bih ja došla u školu i s ponosom gledala svoju djevojčicu kako pleše i maše trakicama. A, da budemo iskreni ja te trakice nisam kupila ni skrojila, nego baš njena učiteljica.

 Prosvjetni radnici KOJE PODRŽAVAM, su tražili način kako da dođu do donacija da obnove školske prostorije, dvorišta…

 Da, moja, naša djeca, će krenuti kasnije u školu nego je predviđeno. I sad svi kukaju na prosvjetare. Molim vas da kukate i na doktore, šalterske službenike, policajce…Molim da „kukate“ i na rudare koji su u štrajku ( ne dao Bog još i to da kukate), jel i oni traže nemoguće?

 Molim da optužujete one prosvjetne radnike, koji ne znaju ni šta traže ni šta žele, koji su došli na radno mjesto jer ih je postavila neka stranka neke godine, kad nisu imali ni završenu srednju školu, a kamoli fakultet.

 Hoćemo li podržati ljude, radnike koji to zaslužuju? Hoćemo li odvojiti kukolj od žita?  Ili ćemo pustiti da nam iz svih institucija odu sposobni ljudi.

A.D.

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close