Musliman a ne dozvoljava radniku da ode na Džumu?

0 Komentar

Nažalost i ovo je naša stvarnost:
Poslodavac koji nosi muslimansko ime, u Bosni, ne dozvoljava radniku muslimanu obavljanje namaza na poslu i odlazak na džumu, i ne želi primiti pokrivenu muslimanku na posao, iako je kvalifikovana za njega, pod izgovorom da će “odbiti mušterije”.
U isto vrijeme, u Njemačkoj poslodavac “Hans”, koji je možda ateista ili samo kulturološki pripada kršćanstvu, daje pokrivenoj muslimanki rukovodeću poziciju u firmi, zbog njenih kompetencija i stručnosti, i dozvoljava radniku muslimanu da, za vrijeme pauze, obavi namaz a petkom mu daje jedan sat slobodnog vremena za obavljanje džume, i još mu plati taj sat, iako radnik od njega traži da taj sat bude neplaćen ili da ga nadoknadi nakon radnog vremena.
Švabo je shvatio da je u poslu važna stručnost i pravedan i profesionalan odnos prema radniku, i zato i jeste gdje jeste, a Bošnjak misli da vjera izvor svih njegovih belaja, i da On, a ne Dragi Bog, daje nafaku, zato i on jeste gdje jeste.
P. S. Naravno ovo pravo ne treba zloupotrebljavati i zadržavati se više od potrebnog, a na štetu poslodavca i firme, jer to je suprotno intencijama namaza, a Allah je u Kur’anu, upravo u suri El-Džumua, objavio: “Kada molitvu obavite ( namaz), raziđite se po Zemlji i tražite Allahove blagodati.” Ne smije biti oštećen ni poslodavac ni radnik!
Prof. Semir Imamović, fb

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina