Na antiratnim protestima u Rusiji tokom nedjelje uhapšeno više od 4.300 građana (VIDEO)

Tokom antiratnih protesta koji su širom Rusije organizovani u nedjelju policija ove države uhapsila je više od 4.300 građana koji su izrazili nezadovoljstvo zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Nezavisna grupa za praćenje protestnih aktivnosti OVD-Info, saopćila je kako su tokom nedjelje protesti u Rusiji organizovani u 21 gradu, a demonstranti su se okupili i u Kazahstanu gdje su uzvikivali parole poput “Ne ratu”.

Prema informacijama OVD-a, od početka ruske invazije na Ukrajinu, u Ruskoj Federaciji uhapšeno je više od 7.500 građana, a samo tokom nedjelje je dokumentovano 4.366 hapšenja u 53 ruska grada, uključujući Vladivostok i Irkutsk.

“U suštini, svjedoci smo vojne cenzure u Rusiji. Za vikend smo mogli svjedočiti velikim protestima, čak i u sibirskim gradovima gdje smo rijetko do sada mogli vidjeti veliki broj hapšenja”, rekla je glasnogovornica ove organizacije Marija Kuznjecova.Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je kako je tokom vikenda policija privela oko 3.500 građana i to 1.700 u Moskvi, 750 u St. Peterstburgu, te 1.061 u drugim gradovima.

Kada je riječ o protestima koji su održani u Kazahstanu, nekoliko nezavisnih organizacija je saopćilo kako se na protestima u Almatiju okupili oko 2.000 građana.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.