BiH

Na protestima ispred ambasade Hrvatske protiv nuklearnog otpada više novinara nego građana

U korist nije išla ni kiša koja pada, ali prema riječima Maide Šabete iz organizacije Climate Save Bosnia, kiša nije uzrok već letargija građana koji očekuju da će neko drugi riješiti njihove vlastite probleme.
“Pozvala sam građane Sarajeva da daju podršku građanima Unsko-sanskog kantona i općine Bosanskog Novog (u RS) jer su oni ovom odlukom o izgradnji deponije najugroženiji. Da je slučajno suprotna situacija sigurna sam da bi ih na protestima bilo nekoliko hiljada. Od četvrtka dobijam konstantno pozive zabrinutih građana iz tog dijela BiH. Protestima su se pridružili građani Bijeljine, Zenice i drugih gradova, ali Sarajlije su zaista podbacile danas”, rekla je Šabeta.
Transparente je držalo nekoliko građana, a više je bilo medija koji su došli da zabilježe ovaj događaj koji je vrlo bitan. Šabeta je podsjetila da su Slovenija i Hrvatska odlučile da lokacija za izgradnju deponije radioaktivnog otpada bude u Trgovskoj gori koja je na samoj granici s BiH. Njenom izgradnjom bi bilo ugroženo 300.000 građana BiH i rijeka Una.
“To područje je trusno i sve vam će vam biti jasno ako se sjetimo zemljotresa u Banjoj Luci 1969. godine i posljedica. Nisu urađene kvalitetne studije procjene uticaja na okolinu i na okolinu u prekograničnom kontekstu. Eksperti su zaključili da lokacija ne odgovara i da je u pitanju potencijalno velika opasnost za građane BiH”, rekla je Šabeta.
Istakla je i kako su bh. institucije također vrlo lijeno i mlako reagovale. Predstavnici organizacije Climate Save Bosnia uputili su protestno pismo Ambasadi Hrvatske i svim relevantnim institucijama u BiH.
“Zahtijevamo adekvatno reagovanje. Ukoliko do toga ne dođe, mi ćemo iz eko bh. mreže poduzeti sve relevantne pravne radnje kako bismo spriječili izgradnju”, kazala je Šabeta.
Izvor: Klix

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close