Cazin

Na Starom gradu Ostrožac održan Prvi Internacionalni Etno festival „Cazin 2019“

OSTROŽAC/CAZIN – Prvi Internacionalni Etno festival na Starom gradu Ostrožac održan je u četvratk navečer usprkos problemima sa napajanjem električnom energijom zbog čega se kasnilo dva sata. Organizatori ovog Festivala bili su članovi Udruženja „Unaton“ a najveći teret podnijeli su Bekir Agić i Hajra Vikić. Festival je okupio oko 100 izvođača iz naše zemlje, Hrvatske, Bugarske i Turske. Konkretnije, nastupilo je 30 izvođača sevdalinki, četiri folklorne grupe a voditelj programa bio je poznati Enver Šadinlija.

Sa željom da očuvaju i prezentuju tradicionalnu muziku i običaje naroda Cazinske krajine, BiH, te upoznavanje sa bogatom muzičkom svjetskom tradicijom, AKIS „Unaton“ iz Cazina pripremao je i uspješno realizirao ovaj projekt Prvog Etno festivala na ovim prostorima. U okviru Festivala, kao njegovi sadržaji, održana je promocija knjige Želimira Altarca – Čička, „Antikvarnica snova“ te rock veče gdje su sve prisutne zabavljali grupa Euphoria, Camino Verde i Trag. Inače, Želimir Altarac Čičak, jedan je od najznačanijih i najutjecajnijih kreatora sarajevske muzičke scene. -To je autobiografija, monografija, koja govori o zbivanjima, razvojima sarajevske, bosanskohercegovačke, nekadašnje jugoslavenske scene, s ljudima s kojim sam uspješno decenijama surađivao. Puna je izjava, intervjua, forografija, kazao je autor.

Učesnicima i svima koji su podržali ovaj projekt, organizator je podijelio zahvalnice. Također je upriličena degustacija tradicionalnih bosanskih jela koje su pripremile učesnice Etno festivala iz udruženja žena i folklora. -Akcent je na tradiciju igara i narodne muzike – sevdalinke u njenoj izvornoj formi, s tim da smo mi to sad upakovali u jedno novo ruho, pojasnio je Muamer Kebić, član orkestra Unatour.

Ovaj Festival značajan je za kulturno-umjetničku scenu Cazina, kao i promociju prirodnih ljepota Starog grada na Ostrošcu. -Prvi je Etno festival, imamo 100 izvođača, u različitim kategorijama – igre, pjesme i običaji. 30 je onih koji pjevaju sevdalinku, četiri folklora, a ostalo po kategorijama pjesama, istakao je Bekir Agić, glavni organizator Etno festivala.

-Hvala svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, hvala svim učesnicima na učešću, rezimirao je Agić te dodao kako je Asocijacija autora „Unaton“ za organizaciju Festivala imala podršku Grada Cazina, Vlade USK-a, premijera vlade USK-a Mustafe Ružnića, asocijacije autora Bosne i Hercegovine AMUS i AIS. Scenografiju je uređivao poznati cazinski slikar Husnija Topić, glavni kamerman je bio Hasan Arnautović. Cijena ulaznice iznosila je 10,00 KM od čega je 20% donirano Centru za djecu bez roditeljskog staranja „Duga“ u Kulen Vakufu.

Od izvođača nastupili su: Hasiba Agić, Ahmet Bajrić, Ibro Selmanović, Kadira Ćano Murtić, Rifat Tepić, Mersa Miljković, Rasim Samardžić, Ibrahim Jukan, Ramiz Brkić, Ivaylo Dimitrov, Braća Samardžić, Bešir Beho Hadžić, Hajra Vikić, Hako Obić, Hasib Murtić, Huseyin Duru, Željko Golik, Nusret Điđa Mušinović, Nijaz i Ahbabi, Ivan Febo Vratarić, Hašim Ibrišimović, Seid i Genijalci, Husein Toromanović, Vanessa Jakac, Muamer Kebić, Bekir Agić, Tanja Dragaš, Sukarno Selimović, Mirsad Halkić, Husein Hušidić, „Kladuški bećari“, KUD „Sevdah“ iz RijekeUdruženje žena „Kula Ostrožac“ i KUSD „Lučka“ iz Lučke.

reprezent.ba

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close