Connect with us

USK

Najavljena kontrola cijena i na području Unsko-sanskog kantona

S ciljem zaštite interesa potrošača, a u skladu sa odlukama Vlade Federacije BiH o mjerama neposredne kontrole cijena u odnosu na propisane marže za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, kao i naftu i naftne derivate, tržišno-turističko ugostiteljski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u narednom periodu provodit će pojačene inspekcijske kontrole kretanja cijena na tržištu.

Predmet inspekcijskog nadzora, shodno odlukama, bit će proizvodi: pšenično brašno i sve vrste kruha od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8% m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun.

Subjekti nadzora bit će privredna i druga pravna i fizička lica koja proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i malo na području Unsko-sankog kantona. Inspekcijske kontrole provoditi će se na području svih osam općina/gradova Unsko-sankog kantona u radne ali i dane vikenda, a posebna pažnja bit će stavljena na fizička lica koja se bave preprodajom osnovnih životnih namirnica, posebno brašna, odnosno na lica koja proizvode kupuju u maloprodajnim trgovinama a potom vrše prodaju istih na pijacama po većim cijenama.

Nadležna inspekcija će od lica, za koja se utvrdi da obavljaju trgovinu na ovaj način, odnosno da se bave preprodajom, oduzimati zatečenu robu.

Ovom prilikom pozivamo sve subjekte nadzora na strogo poštivanje Zakona o unutrašnjoj trgovini, Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o kontroli cijena, kao i Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, s obzirom da će nadležna inspekcija za svaku utvrđenu nepravilnost i nezakonitost djelovati represivno. Građane Unsko-sankog kantona pozivamo da sva eventualna odstupanja i promjene cijena koje uoče, prijave Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Podsjećamo, Zakon o kontroli cijena za nepridržavanje donesenih mjera predviđa novčane kazne i to za pravna lica u iznosu od 1.000,00 KM do 10.000,00 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 250,00 do 2.500,00 KM, te od 500 do 1.500 KM za fizička lica.

Izvor:  

USK

Konjičke utrke u Bihaću su događaj koji se ne zaobilazi (VIDEO)

  • Konjički klub Jedinstvo Bihać danas je organizirao konjičke trke u znak sjećanja na počasnog predsjednika kluba Mustafu Vukovića. Ova 14. manifestacija po redu održana je na Hipodromu Bakšaiške bare u Bihaću, okupila je nekoliko grla iz zemalja regiona. Generalni pokrovitelj manifestacije je Vlada USK na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem…

 – Organizator konjičkih trka koje su danas održane u Bihaću bio je zadovoljan posjetom publike, ali grlima koje su učestvovale, a dolazile su osim iz BiH i iz zemalja regiona, Hrvatske, Srbije i Slovenije, a Konjički klub ‘Jedinstvo’ potvrdio se još jednom kao dobar domaćin sa uspješnom organizacijom.

rtvusk

Nastavi čitati

USK

Bihać: Migrantici iz Kube ukradeno preko 500 eura

U posljednje vrijeme broj migranata u USK se povećava, a njihovo prisustvo na ulicama grada na Uni iz dana u dan je sve veće.

Broj migranta u kampu Borići je povećan, a tim je povećan i broj problema u kampu.

Naime kako saznaje portal Dijasporainfo od jednog uposlenika kampa, migrantica iz Kube prijavila je da joj je iz torbe ukradeno 500 eura u kampu Borići.

Iz kampa su obavijestili policiju.

Broj migranata u Borićima je 120, dok je u Lipi taj broj znatno veći, odnosno 200.

 

 

Nastavi čitati

USK

Porodica traži pomoć: Novi detalji potrage za maloljetnikom u Bihaću

U Bihaću i dalje traje potraga za Ismarom Mahmutovićem, maloljetnikom kojem se izgubio svaki trag 26. maja.

Ovu informaciju je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio Adnan Beganović, portparol MUP-a USK.

 

“Potraga je još uvijek u toku. Ništa još ne možemo reći sa sigurnošću. Pretražuje se i na zemlji i u vodi”, rekao je Beganović.

Podsjetimo, aktivni su i ronioci Specijalne policije MUP-a USKIsmar Mahmutović je prijavljen kao nestala osoba 26. maja, a njegove lične stvari pronađene su u blizini Bakšaiškog mosta.

Porodica Mahmutović traži bilo kakvu informaciju o stanju njihovog djeteta, te se mole svi građani u Bihaću i tom dijelu Bosne i Hercegovine da prijave bilo kakvu informaciju MUP-u USK.

Foto: Screenshot: Ismar Mahmutović

Nastavi čitati

Najčitanije