BiH

Nakon četiri mjeseca: Evo o čemu će raspravljati članovi Predsjedništva

Kao i što je najavljeno, Milorad Dodik je nakon četiri mjeseca sazvao sjednicu Predsjedništva koja će se sutra održati u Sarajevu sa početkom u 14 sati.

Pred članovima Predsjedništva sutra će se naći 16 tačaka dnevnog reda. Članovi Predsjedništva razmatrat će Izvještaj Vijeća ministara o aktivnostima u procesu evropskih integracija BiH, te informaciju o stanju migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata.

Članovi Predsjedništva će isto tako razmatrati i poziv za učešće na sastanku lidera procesa Brdo-Brioni koji će ove godine biti održan u Tirani. Pred njima će se naći i Izvještaj o implementaciji Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja po Dejtonskom sporazumu, ali će isto tako i razmatrati rad Subregionalne konsultativne komisije  u 2018. godini.

Na sutrašnjoj sjednici trebao bi biti ovlašten i potpisnik Sporazuma o grantu sa Razvojnom bankom Vijeća Evrope u cilju rješavanja stambenog programa i zbrinjavanja, sporazum o grantu sa IBRD-om te priјеdlоg оdlukе о pоkrеtаnju pоstupkа zа zаklјučivаnjе Spоrаzumа izmеđu Vijeća ministаrа Bоsnе i Hеrcеgоvinе i Vlаdе Rеpublikе Моldаviје о sаrаdnji u оblаsti turizmа.

Članovi će isto tako razmatrati i Izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH, Centralne banke i Agencije za osiguranje depozita u protekloj godini.

Isto tako, članovi će razmatrati i izvještaj o pomilovanjima koje je Ministarstvo pravde dostavilo za period 2018. godine, te pristupanje Bosne i Hercegovine amandmanima na Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda.

Između ostalog, Predsjedništvo će razmatrati i saglasnost o saradnji u istrаživаčkim rаzvојnim аktivnоstimа u оblаsti prоmеtа i infоrmаciоnih tеhnоlоgiјаizmеđu Мinistаrstvа kоmunikаciја i prometa BiH i Мinistаrstvа prоmеtа, pоmоrstvа i kоmunikаciја Rеpublikе Тurskе.

rsdiosarajevo

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close