Svijet / ZanimljivostiŽenski kutak

Namirnice koje se dovode u vezu s karcinomom i koje trebate izbjegavati

Namirnice koje se dovode u vezu s karcinomom i koje trebate izbjegavati

Naime, određeni sastojci koji se nalaze u gotovo svim zapakovanim namirnicama mogu biti kancerogeni i predstavljati ozbiljan rizik.

Gazirani sokovi

Gazirani šećer ne samo da su puni šećera već sadrže karamel i boje. Ovi sokovi sadrže 4-MEI spoj koji je američka savezna država Kalifornija stavila na popis kancerogenih.

Zbog toga voda je najbolja alternativa da utolite žeđ. No ukoliko ne možete bez gaziranih napitaka birajte vode s ukusima koje ne sadrže 4-metilimidazol.

Meso s roštilja

Iako je meso s roštilja jedno od najukusnijih visoka temperatura koja se koristi za njegovu pripremu stvaraju ugljikovodike koji uzrokuju rak. Smatra se da prekomjerna konzumacija crvenog mesa s roštilja povećava rizik od raka.

Crveno meso jedite pažljivo, preporuka je da ga jedete kuhano i birate organsku govedinu koja je hranjena isključivo travom.

Kokice iz mikrovalne

Naučnici već nekoliko godina upozoravaju da kokice koje se pripremaju u mikrovalnoj sadrže hemikalije koje mogu izazvati rak i probleme s plućima. Naime, kompanije koje prodaju kokice za pripremu u mikrovalnoj, vrećice u kojima se prodaju presvlače perfluorooktanoičnom kiselinom (PFOA), koja može izazvati rak.
Dobra alternativa je da kupite kukuruz, začinite ga i sami ispečete kokice u šerpi.

Konzervirana hrana

Bisfenol je hemijski spoj kojim su premazane konzerve u koje se sprema hrana, a kancerogen je i za životinje, navodi dr. Anton Bilchik. Bisfenol je uzročnik raka prostate i raka dojke. Radije jedite svježe ili smrznute proizvode.

Umjetna sladila

Većina umjetnih zaslađivača proizvodi se hemijskim putem. Neke studije sugeriraju da umjetna sladila uzrokuju nakupljanje toksina u tijelu i potencijalno uzrokuju tumor mozga.

Ako morate koristiti zaslađivač koristite steviju na biljnoj bazi.

Hidrogenizirana ulja

Tečna ulja procesom hidrogenizacije postaju čvrste masti koje se u namirnicama dalje pojavljuju kao trans masti. Nalaze se u margarinu, krekerima, pahuljicama, slatkišima kolačićima, čipsu. Kao i u umacima za salatu, prženoj hrani i drugima.

Američka agencija za hranu i lijekove u potpunosti je zabranila ulja koja su djelomično hidrogenizirana, a koja su glavni distributor trans masti u namirnicama.
Kada su ulja u pitanja radije koristite maslinovo ili kokosovo.

Voće i povrće neorganskog porijekla

Voće i povrće izuzetno je zdravo, ali ako su prskani pesticidima to nije dobro. Na primjer, altrazin je sredstvo za uklanjanje korova koji je u Evropi zabranjen zbog toga što izaziva ozbiljne probleme ljudi, ali se još uvijek koristi u SAD-u.
Kupujte organsko voće i povrće i pažljivo ga operite prije jela.

Prerađeno meso

Svjetska zdravstvena organizacija je na popis namirnica koje su kancerogene navela kobasice, slaninu, hot-dog te šunku. Konzumiranjem navedenih namirnica povećava se rizik od razvitka raka debelog crijeva. U dopisu organizacije stoji kako samo 50 grama obrađenog mesa povećava šanse za razvitak raka do 18 posto.

klix

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close