Magazin

Napravite idealne uvjete: Uz ove korake sačuvajte krompir od klijanja

Published

on

Krompir je jedna od namirnica koja se često nalazi kao prilog brojnim specijalitetima pa nije ni čudno kada ga u marketima prodaju i u velikim pakovanjima od nekoliko kilograma.
Ono što je dobra stvar kod krompira jeste da se može pripremiti na razne načine, ali i da ga možete čuvati duže od drugih vrsta povrća. Naravno, to se podrazumijeva ako slijedite ova pravila.Treba napomenuti da krompir bez mrlja koji se čuva u idealnim uslovima može trajati nekoliko mjeseci. Također, važno je da krompir ne držite u frižideru i u blizini luka i drugih namirnica, koje ispuštaju etilen.

Izaberite dobar krompir

Prvenstveno, potrebno je da izaberete krompir koji izgleda najsvježije. Prepoznat ćete ga tako što je bez posjekotina, tamnih mrlja ili mekih mrlja i da ima ujednačenu teksturu kore bez zelenila.

Držite ga na suhom

Na krompiru se često mogu pronaći ostaci zemlje pa bi nekima moglo biti primjereno da ga operu prije skladištenja. No, to ne biste trebali raditi. Vlaga lako može ostati na kori i u udubljenjima te stvoriti previše vlažno okruženje, uzrokujući miris na plijesan i ubrzati proces propadanja.

Stavite u korpu ili vrećicu

Ključna stvar za očuvanje krompira je pravilna cirkulacija zraka. Ako ste kupili vreću krompira, oni se često prodaju u mrežastoj vrećici koja omogućuje ulazak i izlazak zraka. U tom slučaju ih možete ostaviti pohranjene u toj vrećici.

Pronađite hladno i tamno mjesto

Krompir se uzgaja ispod zemlje i voli slične uvjete nakon vađenja. Idealna temperatura za skladištenje krompira je između sedam i 12 stepeni, tako da ih je idealno držati na hladnom i tamnom mjestu.

Rotirajte svoju zalihu

Svaki put kad uzimate krompir, provjerite svoju zalihu i okrenite ga kako biste spriječili nastanak mrlja. Pogledajte ima li onih, koji su se počeli kvariti i iskoristite ih.

Najčitanije

Exit mobile version