Nastavljen rast cijena goriva u BiH, litra bi se uskoro mogao plaćati 4 KM

Cijene goriva na benzinskim pumpama širom Bosne i Hercegovine rastu iz dana u dan. Tako jutros u Sarajevu na nekim pumpama vozači sipaju litar dizela po cijeni od čak 3,31 KM, a benzina 3,01 KM.

Prema podacima aplikacije Federalnog ministarstva trgovine koje na dnevnom nivou ažurira cijene goriva na benzinskim pumpama u Federaciji BiH, jutros se cijena benzina kreće od 2,66 KM do 3,21 KM dok se za dizel plaća od 2,71 KM do 3,36 KM.

Cijene benzina i dizela u Republici Srpskoj već nekoliko dana su preko 3 KM zbog čega će prevoznici širom ovog bh. entiteta danas organizovati mirne proteste. Protestna vožnja bit će upriličena i u Sarajevu.

S obzirom na globalni rast cijena goriva, vozači u Bosni i Hercegovini mogu očekivati daljnji rast cijena što lančano vodi ka poskupljenju ostalih usluga i proizvoda.

Cijene barela nafte na međunarodnim tržištima dostigle su 130 dolara potaknute odlukom SAD-a da zabrani uvoz ruske nafte kao sankciju Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Poređenje cijena goriva u zemljama okruženja (Izvor: RTL)

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine danas će razmatrati prijedlog SDP-a o privremenom ukidanju akciza na gorivo, kako bi se građanima olakšao val poskupljenja, a posebno goriva.

Procjena je da bi privremenom suspenzijom akciza gorivo bilo jeftinije od 30 do 45 feninga po litru.

Predlagači su istakli da bi trebalo napraviti promjenu člana 17. Zakona o akcizama koji se odnosi na naplatu akciza na način da iznos akciza bude 0 KM. Naime, Bosna i Hercegovina naplaćuje nekoliko vrsta akciza i putarina na gorivo a namjera je da se ukinu akcize na sve vrste goriva.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.