Nepotizam ubija

Kaže se u anegdoti da su u nekom bh. selu Bošnjaci napravili džamiju s munarom visokom 40 metara. Šerefe je bilo na visini od 35 metara. No, jednog je dana u selo bahnuo neki Švabo kojemu je hobi bungee jumping.

Mislio je Švabo o tome kako je odsvakle skakao samo s munare nije, te je zamolio okupljene ljude na meraji u selu da mu dopuste da skoči s munare. Dopustili su mu, a on je izračunao koliko bi mu štrika trebalo pa je otišao do prvog granapa da kupi štrik za skok. Ušao je u granap, te kupio 30 metara teškorastezljivog štrika. Popeo se na munaru, svezao štrik za šerefe te skočio.

Skok je bio uspješan, a glavom je jedva dodirnuo zelenu travu. Ljudi su mu aplaudirali, a jedan je momak iz sela, kojem je inat proradio, odlučio da uradi istu stvar. Jer, k'o biva, gdje će Švabo skakat u njegovom selu s munare, a da to on isto ne uradi!

I on je otišao do granapa, te kupio isti štrik i istu dužinu koju je kupio i onaj Švabo. Svezao je štrik za šerefe, na istom mjestu, pa sebi za noge te skočio. Dolje je pao i lupio o tvrdu bosansku zemlju, polomio se i jedva ostao živ.

Hitna ga je pomoć odvukla u bolnicu, a policija je pravila uviđaj. Otišli su u granap da vide jesu li obojica dobila isti štrik, pa su pitali djevojku što radi u granapu koliko je dala metara štrika onom Švabi; rekla je 30 metara, koliko je i tražio, a kad su je pitali koliko je dala momku iz sela, rekla je da je on tražio 30 metara, ali mu je ona dala još dva metra od sebe, jer joj je on rođak.

Komentariši

%d bloggers like this: