USK

Nermin Kljajić, ministar policije USK-a: Neka i u RS-u naprave migrantske centre

Jedini način da se zaustavi masovni priliv migranata je zatvaranje granica prema Srbiji i Crnoj Gori, a Republika Srpska treba primati migrante u svoje gradove

Migrantima je cilj Evropska unija i kroz BiH žele samo proći, ali to postaje sve teže. Dok se u USK-u razvija migrantska kriza, krajiške vlasti odavno više ne šute na činjenicu da Granična služba BiH najviše čuva granice prema EU, dok su istočne granice potpuno porozne.

– Nama svi čestitaju kako policija USK-a radi dobar posao u kantonu sa migrantima, a mi smo nezadovoljni. Mislim da niko u Federaciji neće biti zadovoljan dok god mi imamo mnoštvo migrantskih centara, a u RS-u nema nijedan, kazao nam je Nermin Kljajić, ministar policije USK-a: “Da je drugačije, vlasti RS-a ne bi rješavale migrantski problem Srbije na teret Federacije. Ovo su činjenice, nisu prozivke.”

Dok policija nije počela sačinjavati prijave protiv državnih organa koji ne rade svoj posao, nije se značajnije mijenjao ignorantski odnos prema krizi u USK-u.

– Mi smo bili nezadovoljni radom Službe za strance jer kad pronađemo ilegalne migrante i pozovemo ih da dođu na određenu lokaciju i da ih po zakonskoj obavezi preuzmu, oni ne dođu i taj svoj posao ne rade. Imaju samo dva inspektora u našem kantonu i nemaju prevoznih sredstava, eto njihovog odgovora na migrantsko pitanje. Ali ja krivim Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti koji su trebali davno imati planske dokumente i biti spremni za sve ovo što se već 5 godina spremalo, kazao je Kljajić.

Policija na cijelom teritoriju države svako malo hapsi i procesuira krijumčare ljudi. Na postavljeno pitanje postoje li istrage protiv krupnijih kriminalaca, organizatora krijumčarenja uvezanih na međunarodnom nivou, ministar nije imao odgovor.

oslobodjenje.ba

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close