NES i PDA nastupit će kao blok u pregovorima o kandidatu opozicije za Predsjedništvo BiH

0 Komentar

Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine (NES BiH) i Pokret demokratske akcije Bosne i Hercegovine (PDA BiH) nastupit će kao blok u pregovorima stranaka o zajedničkom kandidatu opozicije za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dogovorili su to jučer lideri NES BiH Nermin Ogrešević i PDA BiH Mirsad Kukić, koji su stava da je blok koji čine ove dvije stranke i kapaciteti s kojima raspolažu više nego kredibilan faktor u pregovorima stranaka opozicije, saopćeno je iz Narodnog evropskog saveza BiH.

Također, nije isljučeno da će se ovom bloku pridružiti i još neke stranke. Kako je dogovoreno, blok NES BiH i PDA spreman je učestvovati u pregovorima stranaka opozicije, razmotriti sve prijedloge i dati podršku kandidatu koji će zemlju povesti putem stabilizacije, napretka i članstva u Evropsku uniju i NATO. Istovremeno, spremni su predložiti i svog kandidata.

Formiranje ovog bloka posebno je važno iz razloga što je ovo prvi dogovor dvije stranke o zajedničkom nastupu kada je u pitanju zajednički kandidat.

Dogovor NES BiH i PDA pokazao je da je kompromis moguć ako se ozbiljno pristupi razgovorima, ako je ključna osnova za razgovore opći i interes države te ako se isključe lični i pojedinačni stranački interesi. Ogrešević i Kukić stava su da je potrebno postići konsenzus što je moguće više stranaka u vezi jednog, zajedničkog kandidata opozicije za člana Predsjedništva BiH.

Zbog toga pozivaju i ostale stranke opozicije da na ovaj način pristupe razgovorima o usaglašavanju zajedničkog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva. Jer, samo tako opozicija može imati realne šanse za pobjedu, saopćeno je iz NES-a.

 

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina