Neuspjela Dodikova ‘mišolovka’ u Predsjedništvu:Nervoza raste, Rusi traže odgovor o stavu iz 2014.!

Nervoza Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH raste iz dana u dan.

Piše: A. Čorbo-Zećo

Potpuno svjestan da smo se sa potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju obavezali smo da pratimo sigurnosnu i vanjsku politiku EU-a, a što je BiH i učinila, Dodik je sjednicu Predsjedništva BiH u Sarajevu danas napustio u bijesu i to samo petnaestak minuta nakon što je ona počela, a potom je novinarima pojasnio kako je to učinio jer su predsjedavajući Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović odbili njegov zahtjev da se na dnevni red uvrsti rasprava o ukrajinskoj krizi, u kojoj bi on zatražio da BiH zauzme “neutralno stajalište” o njoj.

Metoda rada identična onoj koju provodi u vraćanju nadležnosti na entitet RS, iako su svi akteri dobrovoljno formirali Agenciju za lijekove BiH, VSTV, državni porezni sistem…

Mišolovka u Predsjedništvu nije uspjela. On je na dnevni red želio staviti ovu tačku, a onda istaknuti i vitalni interes RS-a, pa kada bi sve to došlo na Ustavni sud više ne bi samo Dodik bio protiv već pravno gledano imali bismo podjelu Bosne de facto.

Bukvalno prevedeno Dodik bi se igrao s odlukama, izjavama u kojima je sam učestvovao ili njegovi kadrovi, jer trenutno teško može objasniti svojim finansijerima u Rusiji šta se to dogodilo 2014. godine.

A, tada je nastala izjava Predsjedništva BiH u kojem su tada uz Komšića, sjedili i Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović (SNSD), u kojoj je za tadašnje stanje u Ukrajini, izražena puna podrška nаpоrimа, s ciljem prevladavanja trеnutnе situаciје te оdržаvanjа mirа i pоtrеbnе sigurnosti.

“Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе izrаžаvа svoje оčеkivаnjе dа ćе sе dо rјеšеnjа nоvоnаstаlе krizе dоći mirnim i dеmоkrаtskim srеdstvimа, diјаlоgоm i pоlitičkim prеgоvоrimа izmеđu svih rеlеvаntnih strаnа, uz kоnstruktivnu pоdršku ciјеlе mеđunаrоdnе zајеdnicе, nа оpštеprihvаćеnim principimа mеđunаrоdnоg prаvа. Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе pružа punu pоdršku nаpоrimа u cilju prеvаzilаžеnjа trеnutnе situаciје i оdržаvanjа mirа i pоtrеbnе sigurnosti. Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе pоzivа svе strаnе u spоru dа sе uzdržе оd upоtrеbе silе i hitnо оtpоčnu pоlitički diјаlоg zа rјеšavanjе nоvоnаstаlе situаciје u intеresu mirа, rеgiоnаlnе i glоbаlnе stаbilnоsti”, navodi se u odluci Predsjedništva iz 2014. godine.

Od tada, nije bilo zvanične promjene stava, niti je potreban, pa zato Dodikov bijes raste, jer ne postoji način da objasni Putinu i Lavrovu zašto je ‘njegov’ Radmanović izglasao ovakvu izjavu.
Bosna i Hercegovina pridružila se i Deklaraciji Evropske unije o Krimu u kojoj se “osuđuje nelegitimni referendum i nezakonita aneksija Krima i Sevastopolja”.

Tražio je Dodik i prije sjednice sastanak sa Johannom Sattlerom, ali je naišao na nedogovoren poziv, pa je jasno da se pozicije spram Dodika mijenjaju. Obrušio se na Sattlera i zbog čestitke povodom Dana nezavisnosti BiH.

To što glumi humanitarca i poziva Ukrajince da djecu smjeste u Republiku Srpsku su providna priča za naivne, a u maniru manipulatora spominje i ukrajinske vojnike u Vojsci RS-a. Ruske plaćenike ne spominje, jer za potrebe ove priče mu ne trebaju.

I Dodik nemoćan da uradi bilo šta, nudi javnosti stenogram, tačnije monolog svog obraćanja na sjednici Predsjedništva, ali Rusima to malo znači. Više će tražiti obrazloženje igre koju Dodik igra, a u kojoj se toliko zaigrao da ga i ‘prijatelji’ izbjegavaju.

Dodik je rekao da je danas ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova upoznao o ponašanju druga dva člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića i o njihovom stavu kojim krše Ustav BiH. O ponašanju Radmanovića nije govorio, niti je javnosti predočio šta mu je Lavrov rekao o tome!

Dodik na skliskom terenu upada u zamke koje je postavljao drugima!

Patria

One Reply to “Neuspjela Dodikova ‘mišolovka’ u Predsjedništvu:Nervoza raste, Rusi traže odgovor o stavu iz 2014.!”

  1. Svojim lažima je navukao Putina da napadne Rusiju.Njima je cilj da izazovu treći Svjetski rat i prikrpe se uz pobjednika,kao i do sada.Izgube rat pa se proglase pobjednicima.Izdali su Dražu,izdali Staljina,izdaće i ovog podbuhlog..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.