Connect with us

BiH

Nevjerovatan slučaj: Kako je imovina “usred” Sarajeva pripala entitetu Republika Srpska

Dio naselja Rajlovac u sarajevskoj Općini Novi Grad, prošle godine pripao je entitetu Republika Srpska. Riječ o više od osam duluma zemlje preminulog Milana Njegovanovića koji nije imao nasljednike

 

 

Pravni sistem u Bosni i Hercegovini proizveo je nevjerovatan slučaj. Iako oba entiteta i Federacija i Republika Srpska imaju svoje zakone o nasljeđivanju, desilo se to da sudovi u Republici Srpskoj odlučuju o pravu vlasništva na imovinu koja se nalazi u Federaciji. Sve je završilo i pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, navodi se u prilogu N1.

Dio naselja Rajlovac u sarajevskoj Općini Novi Grad, prošle godine pripao je entitetu Republika Srpska. Riječ o više od osam duluma zemlje preminulog Milana Njegovanovića koji nije imao nasljednike.

Stoga je ostavinski postupak pokrenuo kupac koji se nije uspio upisati kao vlasnik, ali pred Osnovnim sudom u Bijeljini. Bijeljinski sud rukovodio se zakonima Republike Srpske, te je tih osam duluma zemlje prepisao u vlasništvo 1/1 na entitet Republika Srpska.

Odluku Osnovnog suda u Bijeljini, uredno je ispratio Zemljišno-knjižni ured sarajevskog Općinskog suda, te uknjižio imovinu pokojnog Njegovanovića na Republiku Srpsku. Kažu, njihov posao je da provode rješenja sudova.

“U tom smislu predlagač može ostvariti svoje pravo na upis prava vlasništva u zemljišne knjige kako je navedeno u prijedlogu za pokretanje ostavinskog postupka jer postoji titular prava vlasništva nad predmetnim nekretninama”, poručili su iz Osnovnog suda Bijeljina.

Ovorena je, dakle, mogućnost kupcu da završi posao. No, otvoreno je i niz pravnih pitanja. Kako je moguće da imovina “usred Sarajeva” pripadne Republici Srpskoj? Pri tome oba entiteta imaju svoje Zakone o nasljeđivanju.

“U Federaciji kada ostavitelj, onaj ko je umro nema nasljednika ili su mu nepoznati nasljednici, tada se na osnovu oglasa koji traje pozivaju nasljednici godinu dana da se jave, nakon toga ta nepokretna imovina ide u vlasništvo u Federaciji, općine ili grada, znači lokalne zajednice, s obzirom na to da je Federacija decentralizovana. Republika Srpska je centralizovana i tamo nekretnina ne ide na općinu nego na entitet”, objašnjava Bekir Gavrankapetanović, predsjednik advokatske komore FBiH.

Stoga je pravno krajnje nejasno zašto je Sud u Bijeljini uopšte odlučivao o ovom predmetu, a ne Općinski sud Sarajevo. To je alarmiralo Pravobranilaštvo Općine Novi Grad Sarajevo, u čije vlasništvo je osam duluma Njegovanovićeve zemlje po Zakonu o nasljeđivanju u Federaciji trebalo biti prepisano.

Iz Pravobranilaštva Općine Novi Grad Sarajevo smatraju da je Sud u Bijeljini trebao postupiti na sljedeći način: “Ukoliko je prihvatio nadležnost za rješavanje trebao je u postupak uključiti Pravobranilaštvo Općine Novi Grad Sarajevo i primijeniti odredbe Zakona o nasljeđivanju FBiH ili se oglasiti nenadležnim u skladu sa stvarnom i mjesnom nadležnošću i predmet dostaviti na rješavanje Općinskom sudu u Sarajevu, vanparničnom odjeljenju, što nije učinjeno.”

Pravobranilaštvo Općine Novi Grad Sarajevo uputilo je žalbu na Rješenje Osnovnog suda u Bijeljini, no Okružni sud u Bijeljini je tu žalbu odbacio. Stoga je Pravobranilaštvo otišlo korak dalje te je uputio Apelaciju Ustavnom sudu BiH na oba rješenja bijeljinskih sudova i Osnovnog i Okružnog.

Žalba je upućena i ZK uredu Općinskog suda Sarajevo koji je i upisao u Rajlovcu titulara zemlje, Republiku Srpsku. Čitava pravna zavrzlama traje od maja prošle godine. Odluke Ustavnog suda do danas u ovom slučaju nema. Novinarka N1 je zatražila pojašnjenje i od Osnovnog suda u Bijeljini, odgovor nije dobila. A da kojim slučajem treće lice nije kupilo zemlju u Rajlovcu, ona bi danas bila jedinstven slučaj Republike Srpske u Federaciji.

BiH

VIDEO Otišao na džumu, lopov mu razbio staklo na BMW-u i ukrao torbu, u njoj bilo 1.000 maraka u kešu i 2.000 KM vrijednosti!

U vrijeme džuma-namaza ispred Kuvajtske džamije na Čengić Vili u Sarajevu, jučer se dogodila pljačka, kada je lopov razbio staklo na BMW-u i ukrao torbu, saznaje portal “Avaza”.

Kako je vlasnik automobila kazao za “Avaz”, on je na parking kod džamije došao u 12 i 55 sati, prema snimcima, pljačka se dogodila u 13 i 10.

– A ja sam to tek primijetio poslije džuma-namaza, oko 13 i 40. U torbi je bilo 1.000 KM u kešu i 2.000 KM druge vrijednosti. Bili su i dokumenti ali to smo pronašli, dakle ukrao je novac i ostalo – kaže vlasnik automobila.

Svi koji prepoznaju počinitelja, mogu prijaviti prvoj nadležnoj policijskoj stanici.
Nastavi čitati

BiH

Patrijarh Porfirije u Mostaru: Veliki blagoslov je da dođemo u zemlju Svetoga Save

Srpski patrijarh Porfirije je stigao u dvodnevni posjet Mostaru i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj povodom 150 godina od posvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Poglavaru Srpske pravoslavne crkve, čiji je dolazak u Hercegovinu od velikog značaja za vjernike u dolini Neretve, svečani doček je upriličen u manastiru Žitomislići.

“Veliki je blagoslov za nas da dođemo u Hercegovinu, u zemlju Svetoga Save, da se molimo Bogu sa braćom Srbima pravoslavnima za mir unutarnji, pojedinačni u svakome od nas, za mir u porodicama, za mir narodu i za mir među svim ljudima” kazao je patrijarh Porfirije u Žitomislićima.

Srpski patrijarh Porfirije o posjeti Mostara i Hercegovine

Srpski patrijarh je došao u dvodnevni posjet povodom 150 godina od posvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru gdje će sutra služiti liturgiju u ovom pravoslavnom hramu i prisustvovati donatorskom ručku za njegovu obnovu i završetak.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić je ranije izjavio kako će dolazak patrijarha Porfirija imati veliki značaj za duhovnu obnovu naroda koji živi na ovom području, pogotovo ako se uzme u obzir da je posljednji put neki od poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijaraha služio liturgiju u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru 1933. godine, tačno prije 90 godina.

Srpski patrijarh je dvodnevnu posjetu započeo obilaskom manastira u Žitlmisliću, a potom će prema najavi, obići manastir u Prebilovcima, Stari grad i Kujundžiluk.

Prijem u Gradskoj vijećnici Mostara je predviđen u 18 sati, a u 19 sati posjeta Sabornoj crkvi Svete trojice u Mostaru, gdje ćesutra u 9 sati bit će služena liturgija u Sabornom hramu u Mostaru.

Potom će biti organiziran donatorski ručak za obnovu i završetak Saborne crkve koji je predviđen između 12 i 13 sati u hotelu Mepas.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru bila je jedna od najvećih crkava na Balkanu do kraja 19. stoljeća. Sagrađena je 1873. godine i predstavljala je jedan od simbola Grada na Neretvi, a do temelja je porušena tijekom ratnih zbivanja 1992. godine. Njezina obnova počela je 2010. godine. javlja Klix.

Nastavi čitati

BiH

Nešić o Helezu: Pri susretima me oslovljava ‘Neške i brate’, a pred kamerama… Sumnjam da radi za najradikalnije islamiste

Jasno je, kaže Nešić, da je Helez revoltiran jer su demontirane njegove laži da ima ”obavještajni podatak da Milorad Dodik priprema bijeg u inostranstvo”

 

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić reagovao je na tvrdnje koje je iznio ministar odbrane BiH Zukan Helez tokom gostovanja na Face TV.

 

Njegovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

 

– Zukan Helez je bruka ne samo Savjeta ministara, ne samo stranaka “trojke”, nego čitave BiH. Alkohol mu je izgleda pomutio stanje uma. Jedino tako mogu objasniti oscilacije u njegovom ponašanju. Dok nama iz Republike Srpske, na sjednicama Savjeta ministara, redovno ponavlja da je ‘velika šteta što Bošnjaci nemaju lidera poput Milorada Dodika kojem skida kapu i koji je lider regiona’, pred kamerama bi se obračunavao sa Dodikom. Dok me pri susretima oslovljava ‘Neške i brate’, pred kamerama me optužuje da koristim narkotike.  Na Sudu će imati priliku dokazati svoje tvrdnje – rekao je ministar sigurnosti Nenad Nešić, osvrćući se na jučerašnje klevete ministra odbrane Zukana Heleza.
Jasno je, kaže Nešić, da je Helez revoltiran jer su demontirane njegove laži da ima ”obavještajni podatak da Milorad Dodik priprema bijeg u inostranstvo”.
– Kada su laži demontirane, on kaže da to nije podatak OSA niti drugih agencija iz BiH. Dakle, Helez sada kaže da sarađuje sa stranim obavještajnim agencijama, što je ozbiljno krivično djelo. Sam je implicitno priznao da ovakve dezinformacije plasira za interes stranih obavještajnih službi, zašta naš Krivični zakon propisuje kaznu od jedne do deset godina zatvora – ističe Nešić.
Nešić podsjeća da je Helez “stara sudska mušterija”.
– Indikativno je da uoči svakog sastanka partnera koji čine Savjet ministara Helez istupima truje atmosferu. On je najveći protivnik Evropske unije i ima mnogo razloga da sumnjam da radi za najradikalnije islamiste. U životu sam se tri puta napio i to mi je najveći poročni grijeh, ali ni tada nisam tukao ljude na parkingu bolnice, niti u kafanama, a ni na stadionu kao što je to činio Helez. No, svakako, iskustvo pred sudovima dobro će mu doći u predstojećim procesima –  poručuje ministar bezbjednosti Nenad Nešić.
On podsjeća da se ni druge Helezove izjave ne mogu smatrati racionalnim, poput onih o ratnim planovima ‘A’ i ‘B’, zahtjeva za izdvajanje milijardu KM za kupovinu oružja, kao i prijetnji predsjedniku Srbije.
Na kraju, on kaže:
– Između mene i Heleza postoji nepremostiva razlika. To nije ni vjerska ni politička razlika, nego ljudska. Nenad Nešić javno kaže sve što misli i isto govori i sa upaljenim i sa ugašenim kamerama. Zukan Helez je najveći mogući poltron kada nema kamera, dok se pred kamerama junači, a onda nam se izvinjava kako je to ‘zbog birača jer ih gazi SDA’. Redovno, kada je iznerviran, uzme termin na Face TV, da posije laži o onima koji su ga iznervirali. I u životu i u politici mora postojati obraz. To što Helez ne zna šta je to, njegov je problem i to će morati dokazati na sudu. On može odgajati svoju djecu u ambijentu da su loše stvari normalne, ali moja djeca neće slušati o narkoticima jer ih od malih nogu učim da to nije normalno i da alkohol i droge uništavaju ljude. Ako pak misli da ću ja ućutati i uplašiti ga se, poput onih ljudi koje je premlaćivao – prevario se.  Vidimo se, Zukane, na sudu, a do tada ne pokušavaj da me omekšaš kao što si to činio ranije – poručio je Nešić.

Nastavi čitati

Najčitanije