Nikšić šokirao Konakovića: ‘Nisam odustao od kandidature za člana Predsjedništva BiH!’

“Vrlo lako se dogovoriti oko imena kandidata, ali mi pokušavamo da dogovorimo kompletnu priču, budućnost BiH. Ne biramo kandidata Trojke, biramo kandidata za građane BiH”, istakao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić danas u programu Federalne televizije i dodao:

“Mislim da će vrlo brzo biti to objelodanjeno. to će biti kandidat kojeg će podržati najširi mogući blok opozicionih političkih partija. Siguran sam, kad odredimo kandidata, da je to nakon izbora novi član Predsjendištva BiH.”

Kaže da je Denis Bećirović jedan od najozbiljnijih kandidata.

“Zaista mogu iskazati svoje zadovoljstvo načinom na koji vodimo razgovore. To nijednog trenutka nisu pregovori nego zaista tražimo najkvalitetniji program i čovjeka koji će pomoći građanima BiH.”

 

Nikšić navodi da nije nikakva tajna da je u tom širokom opozicionom bloku različit ideološki spektar političkih partija.

“Na neke stvari ne gledamo svi baš isto. Međutim važno je da ono oko čega se dogovorimo nije sporno.”

Naglašava da je i on jedan od kandidata.

“Svako od nas ima pravo da bira svoj politički put i da se prema tome opredjeljuje.”

 

Zanimljivo je da ova izjava stiže nakon što je jučer visokopozicionirani zvaničnik Naroda i Pravde Denis Zvizdić rekao da od ranije postoji dogovor koji podrazumijeva da se “ne takmiče predsjednici stranaka”.

“Gospodin Bećirović je tačka spajanja stranaka trojke. Od starta je bio dogovor da se ne takmiče predsjednici stranaka, a Bećirović može napraviti simbiozu onoga što žele napraviti stranke trojke i mislim da će vrlo kvalitetno obavljati tu funkciju. Sve personalne ambicije ili stranačke ambicije su stavljene ustranu da se osigura jedna ozbiljna koalicija koja može povesti BiH naprijed i zamijeniti dosadašnju politiku”, rekao je Zvizdić.

Ovime je još jednom potvrđeno da postoje brojna nerazjašnjena pitanja na relaciji NiP – SDP. “Slobodna Bosna” je prva ekskluzivno objavila da se Denis Bećirović vraća “u igru” i da bi mogao biti kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred “Trojke” iako je ranije izričito tvrdio da se više neće kandidirati. Tada smo također objavili da Bećirović ima podršku Konakovića i određenih krugova u SDP- okupljenih oko Irfana Čengića. Nikšić sa druge strane ima jaku podršku potpredsjednika stranke Vojina Mijatovića.

Također, simptomatična je bila izjava i Elmedina Konakovića koji je na nedavnoj press-konferenciji izjavio da “kandidat SDA nema nikakvu šansu ni protiv dva kandidata ‘Trojke'”, što otvara mogućnost da do dogovora možda i ne dođe i da određeni krugovi u NiP-u također imaju svoje interese.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.