Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Njemačka u strahu od nemira: ‘Svi se sjećaju uličnog krvoprolića zbog hiperinflacije u Weimarskoj republici…‘

Njemački političari strahuju da bi porast cijena energije mogao dovesti do socijalnih nemira tijekom zime. U zemlji se priprema sveobuhvatan paket mjera s ciljem uštede energije

Kakav će biti ishod energetske krize? To ovisi o politici. Hoće li mjere štednje u javnosti izazvati solidarnost ili otpor? To će biti jasno tek onda kada stignu računi, i to tijekom zime. Ipak, kancelar Olaf Scholz ne želi čekati, što se vidi i po njegovoj izjavi za njemački javni servis ARD prošlog mjeseca, kada je rekao da su rastući troškovi grijanja poput „bačve baruta za društvo”, piše Deutsche Welle. Javnim eksponiranjem ovog problema, kancelar i njegova vlada pokušavaju spriječiti izbijanje nemira u zemlji.

„Time što opisuje energetsku krizu kao ‘bačvu baruta‘ kancelar pokušava pripremiti teren za ključne odluke“, izjavio je za DW Ricardo Kaufer, profesor političke sociologije na Sveučilištu u Greifswaldu. Kaufer je dodao da Scholz tako pokušava privoljeti potencijalno komplicirane aktere na kompromis.

Drugim riječima, njemački kancelar tako signalizira koalicijskim partnerima, političkoj oporbi, poslovnom i civilnom društvu, da se svako prepiranje oko političkih mjera radi na štetu države.

Mjere i poruke

Bundestag je već usvojio zakon kojim se najugroženije stanovništvo želi poštedjeti velikih skokova cijena. Istovremeno, njemačkim komunalnim poduzećima će biti dozvoljeno da dio dodatnih troškova energije prebace na potrošače.

Takvim potezima vlasti demonstriraju hod po tankoj žici. Vlada želi pomoći kućanstvima, posebno onim ljudima s niskim primanjima, ali ta pomoć ne ide tako daleko da se baš „uništi” motivaciju građana da i sami štede energiju.

Moguće je da će doći do nekih olakšica za građane nakon ljetne pauze, ali i dalje je nepoznato kako će one točno izgledati.

Najmanja stranka vladajuće koalicije, liberali (FDP), kontrolira Ministarstvo financija, što im daje značajnu moć. Resorni ministar Christian Lindner je jasno stavio do znanja da namjerava štedljivo koristiti tu moć, on se zalaže za vrijednosti svoje stranke – odnosno niske poreze, niske državne izdatke i što manje regulative. S druge strane, Scholzova Socijaldemokratska stranka (SPD) i Zeleni se zalažu za velikodušniju pomoć građanima.

Čak i ako vlada uvede mjere koje treba uvesti, poruke koje ona time šalje građanima mogu biti pogrešne. Da su novac i resursi samo pola dobivene bitke, to je već pokazala i pandemija. Podjednako je bitna jasna i dosljedna komunikacija. „Percepcija je odlučujuća”, kaže za DW Evelyn Bytzek, profesorica političke komunikacije na Sveučilištu Koblenz-Landau. „Na kraju krajeva, svi se ponašamo više u skladu s onim što smatramo istinitim, nego s onim što je doista istina.”

Ona dodaje da je simbolika moćno oruđe u održavanju javne podrške i ukazala je na posjet Gerharda Schrödera poplavljenim područjima u istočnoj Njemačkoj 2002. godine, što mu je na koncu i donijelo pobjedu na saveznim izborima u jesen te godine.

Scholz je pobijedio na prošlogodišnjim izborima dijelom zbog svog pasivnog stila rukovođenja, nalik Angeli Merkel. Međutim, ako građani primijete da na brodu nema kapetana, taj pasivni stil može se pretvori u njegovu slabost.

„Kriza nije samo opasnost, već je to i prilika da se pridobije povjerenje ako se tom krizom dobro upravlja”, istakla je Bytzek.

Vicekancelar Robert Habeck to, izgleda, itekako shvaća. Kao ministar gospodarstva Habeck ima vodeću ulogu u energetskoj politici i mora donositi teške odluke koje su često bile suprotne liniji njegove stranke (Zeleni). Ipak, ankete pokazuju da je osvojio mnoštvo političkih poena, jer je redovito objašnjavao razloge koji su doveli do donošenja tih odluka.

Međutim, postoje i granice u političkoj komunikaciji. Habeck je u zadnje vrijeme bio izviždan na nekoliko javnih događaja.

Procjena rizika

Iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) za DW objašnjavaju da se, ovisno od tome u kojoj mjeri troškovi i opskrba energijom budu opteretili društvo, mogu očekivati protesti istih razmjera kao i oni koji su organizirani protiv mjera za suzbijanje koronavirusa.

„Možemo pretpostaviti da će populisti i ekstremisti ponovo pokušati utjecati na prosvjede na svoj način“, kaže glasnogovornica MUP-a za DW i dodaje da ekstremistički akteri i neke skupine u Njemačkoj mogu izazvati nemire, ako im to „dozvole” odgovarajući uvjeti vezani uz krizu u društvu.

Savezna policija, koja je u nadležnosti MUP-a, kaže za DW da za sada nema uvid u konkretne prijetnje vezane uz energetsku krizu.

Nestabilnost u Njemačkoj ima negativnu konotaciju, smatra znanstvenik Kaufer, jer se, kako kaže, ona često povezuje s krvavim uličnim sukobima zbog hiperinflacije tijekom Weimarske republike, koji su doveli i do porasta popularnosti nacista. Nisu prepoznati pozitivni primjeri iz njemačke povijesti, nastavlja Kaufer, te dodaje: „Postoji strah od protesta, postoji strah da će ljudi poduzeti neke akciju bez procesa legitimacije, na primjer izbora.”

Kao pozitivne primjere prosvjeda iz prošlosti koji bi trebali dobiti više mjesta u kolektivnom sjećanju, Kaufer navodi ulične proteste u Istočnoj Njemačkoj 1953. godine, mirnu revoluciju 1989. i zapadnonjemački anti-nuklearni pokret 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

Svijet / Zanimljivosti

Vučić o Bećirovićevoj podršci Đukanoviću: Da sam ja to rekao, nema mjesta gdje me ne bi objesili

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirao je podršku regionalnih lidera Mili Đukanoviću uoči izbora u Crnoj Gori te se osvrnuo i na izjavu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

U govoru koji je održao u Kraljevu, Vučić je poručio kako zvaničnici regionalnih zemalja svoju podršku uoči predsjedničkih izbora u Crnoj Gori daju Mili Đukanoviću koji, kako ističe predsjednik Srbije, koristi priliku da vrijeđa i Srbiju.”Čuli ste da su Denis Bećirović i Albin Kurti otvoreno podržali Mila Đukanovića, šutim na svaku uvredu pa i Đukanovića kome ću odgovor dati u ponedeljak. Zamislite da sam ja rekao to što Bećirović i Kurti, pa nema mjesta u svijetu gdje me ne bi objesili, od Brisela do Washingtona, medija koji o tome ne bi pisao. Ovako je to normalno i normalno je da Srbija ništa ne kaže”, rekao je Vučić.

Naglasio je kako slabljenjem Srbije žele da naprave balans u regiji.

“Ovako je normalno da oni to rade. Zašto to rade? Zato što Srbija uvijek mora da bude neko ko će da bude slabiji od njih u regionu, jer oni tada jačanjem svih njih prave takozvani balans. Zapravo prave disbalans. Čuli ste od kandidata u Crnoj Gori, Bosni, bajkolike priče o ‘srpskom svetu’ kako mi ugrožavamo ne znam koga. A koga to?”, ističe Vučić.

Poručio je kako nikada nije upotrijebio sintagmu “srpski svijet”.

“Šutim na uvrede iz Crne Gore pa i tog Đukanovića koji će odgovor dobiti u ponedjeljak. Neću da se miješam u njihove izbore”, ističe Vučić.

Inače, Bećirović je u videoporuci uputio podršku Mili Đukanoviću te je pozvao građane Crne Gore da glasaju za aktuelnog predsjednika.

“Nije svejedno šta ćete odlučiti u nedjelju. Nije svejedno ni nama u Bosni i Hercegovini kakav ćete izbor napraviti. Mi našu Bosnu i Hercegovinu nikada nećemo izdati. Nemojte ni vi Crnu Goru. Nemojte izdati pretke, nemojte izdati historiju, čuvajte državu”, kazao je Bećirović.

Istakao je da Crna Gora i Bosna i Hercegovina spadaju u red najstarijih država u jugoistočnoj Evropi i kao član Predsjedništva države Bosne i Hercegovine njegova je i ljudska i politička obaveza da podrži snage koje se bore za očuvanje nezavisne Crne Gore.

“Ja sam čovjek koji ima stav jasan i glasan, precizan i nedvosmislen. Bezrezervno podržam ljude koji se bore za nezavisnu Crnu Goru. Predsjednik Milo Đukanović je dokazani borac za crnogorsku državu i prijatelj Bosne i Hercegovine”, poručio je Bećiroivć.

Bećirović je pozvao građane da u nedjelju svi izađu na izbore i da time spase svoju domovinu.

“U nedjelju pokažite hrabrost i čojstvo. Neka vječno živi Crna Gora. Neka vječno živi Bosna i Hercegovina. Neka vječno živi savezništvo države Bosne i Hercegovine i države Crne Gore”, zaključio je Bećirović.

klix

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Državljanin BiH (40) izboden u Austriji: Uhapšena dva osumnjičena

Četrdesetogodišnji državljanin BiH brutalno je izboden na ulici u austrijskom Marhtrenku u petak ujutro.

Unesrećeni je s teškim povredama prebačen u bolnicu, gdje je ubrzo preminuo.

 

Potraga za dva moguća počinioca brzo je okončana, a uhapšeni su crnogorski državljanin (40) i mladić (19) zasad nepoznate nacionalnosti.

Nije poznato šta je motiv zločina koji se dogodio u Gornjoj Austriji.

 

U početku se ništa nije znalo o identitetu žrtve. Muškarac kod sebe nije imao dokumente. Kasnije se ispostavilo da je riječ o bh. državljaninu.

Ubrzo nakon ubistva dva osumnjičena napadača uhapšena su na dvije različite lokacije.

Obojica su trenutno na ispitivanju, a istraga je u toku.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Tragedija u Beču: Poginuli šef građevinske firme i njegov radnik iz Bosne i Hercegovine

U četvrtak, 30. marta, tragedija je pogodila Beč kada se na Erlaer štrase u 23. bečkom okrugu na gradilištu iznenada prevrnula radna korpa u kojoj su bili šef firme i jedan radnik, oba porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Kako prenose tamošnji mediji, i šef firme i njegov ranik pali su nekoliko metara niže. Samo nekoliko trenutaka kasnije, radna košara se otkačila i usmrtila njih dvojicu.

 

Prema informacijama koje je dobio portal Kroativ.at, riječ je o Petru S. (65) vlasniku firme, rodom iz okoline Brčkog koji već niz decenija radi u Austriji. Drugi preminuli muškarac je Ivica T. (35) čija je porodica takođe porijeklom iz BiH, ali prethodno je bio nastanjen u Hrvatskoj.

 

“Bečka profesionalna spasilačka služba i Zeleni krst pokušali su oživjeti dvojicu muškaraca zajedno s bečkim vatrogascima”, rekao je portparol policije Markus Ditrih, prenose Nezavisne novine.

Nažalost, pomoć je stigla prekasno i obojica muškaraca su preminula.

Kako je dalje saopšteno iz policije, koji su konstatovali da se ne radi o namjernom zločinu, Inspekcija rada već je upoznata s incidentom. Sada će ispitati jesu li ispoštovani svi zakonski propisi.

Nastavi čitati

Najčitanije