Novalić kaže da se ništa nije znatno poremetilo: Problem je što građani gomilaju zalihe

Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru usvojila je informaciju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom o dostupnim kapacitetima za eventualni prijem izbjeglih osoba iz Ukrajine.

“Naglas smo osudili invaziju Rusije na Ukrajinu, a s obzirom na to da nismo davno preživjeli isti scenarij osjećamo ljudsku i državničku potrebu da reagiramo u smještaju i pomoganju ukrajinskim izbjeglicama”, kazao je na konferenciji za medije predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić.

Naglasio je kako je Vlada u hotelu kojim raspolaže Agencija za oduzetu imovinu u Sarajevu omogućila 40 smještajnih jedinica za prihvat ukrajinskih izbjeglica, s otvorenom mogućnosti proširenja za dodatnih 40 mjesta.

Direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić dodao je kako će hotel u tom smislu biti stavljen u društvenu upotrebu, najprije izbjeglicama koje su u potrebi.

Pored 80 ležajeva koja su raspoređena na dva hotelska sprata, izbjeglicama će biti osigurana i adekvatna ishrana.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila i zaključak da se uputi inicijativa Vijeću ministara da se definira status izbjeglih osoba iz Ukrajine jer su oni sada u statusu stranih lica.

Premijer Novalić je istaknuo kako je Federalno ministarstvo turizma zaduženo da napravi presjek banjskih kapaciteta.

“Od naših šest banja u Federaciji BiH tražimo mogućnost odvajanja jednog dijela smještajnih kapaciteta za ukrajinske ranjenike i njihovu rehabilitaciju. To je bio i zahtjev ukrajinske ambasade jer mi u Evropi imamo najsvježiji primjer s obzirom na to da su naše banje istrenirane za tretmane ranjenika i njihov oporavak”, naglasio je Novalić.

Novalić je komentirao i aktuelne poremećaje u cijenama i lancima opskrbe u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Po njegovim riječima, nedostatak određene robe je posljedica prevelike potražnje, odnosno straha ljudi od nestašice.

“Ništa se nije znatno poremetilo u smislu količine koju mi dobavljamo, samo je problem što mnogi prave zalihe. Pozivamo građane da to ne rade”, apelirao je Novalić.

Dodaje kako su još odavno na snazi mjere koje su depresirale cijene u dvije grane.

“Najveći poremećaj imamo u energetici te u prehrambenoj industriji. Dvanaest mjeseci već imamo regulirane marže koje mogu biti maksimalno osam posto za prehrambene proizvode, dok su marže nafte, koje su ranije bile 56 feninga, sada 26 feninga”, istaknuo je.

Novalić je kazao da su u FBiH cijene naftnih derivata niže za 30 do 40 feninga u odnosu na zemlje okruženja, a cijene plina u BiH, Mađarskoj i Srbiji niže su za dva do tri puta nego u Evropi.

“Mi smo uvoznici hrane. Izvozimo drvo, metalne proizvode, ali uvozimo hranu, lijekove, a nafte ovdje nemamo niti litru. Naša struja u privatnim domaćinstvima je pet puta jeftinija od evropske, nevezano za standard Evropljana koji je znatno viši. Ipak, stoji činjenica da imamo iste troškove proizvodnje te struje”, kazao je Novalić.

Istaknuo je kako su cijene nafte noćna mora svih vlada u regiji i Evropi te da niko ne može pretpostaviti kada će se situacija na tržištu stabilizirati.

“Budućnost svakako leži u osiguranju dovoljnih količina robnih rezervi”, poručio je federalni premijer.

FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.