Novinarka Lavrovu: Krv curice je na vašim rukama. Lavrov: I Kijev je ubijao curice

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov održao je konferenciju za medije na kojoj su bili prisutni i strani novinari.

“Naš cilj je riješiti se nacista u Ukrajini”, rekao je Lavrov na presici pa dodao da će se pregovori ukrajinske i ruske strane održati danas. Dodao je da se pregovori mogu održati “uz uvjet ravnopravnosti”.

 

“Siguran sam da će se naši partneri sa zapada smiriti i tražiti rješenje kroz dijalog. Zapad ne bi trebao odlučivati o našoj sigurnosti”, rekao je Lavrov.

“Zapad nam pokušava nametnuti vlastitu sliku budućnosti Europe”, dodao je ruski šef diplomacije.

Usporedio Ameriku s Hitlerom

Lavrov je na press-konferenciji usporedio Ameriku s nacističkim diktatorom Adolfom Hitlerom.

“Amerika diktira Nijemcima što je dobro za europsku energetsku sigurnost. Kažu da im ne treba plinovod Sjeverni tok 2 te tvrde da će Amerika osigurati energetsku sigurnost, koja je nekoliko puta skuplja”, rekao je Lavrov.

“Napoleon i Hitler su imali cilj staviti cijelu Europu pod svoju kontrolu. Sad to žele napraviti Amerikanci”, rekao je.

“U filmovima imate sliku apsolutnog zla i apsolutnog dobra. Globalna slika je slična. Vjerujem da će histerija prestati”, rekao je Lavrov.

Lavrov novinarki o ruskim ratnim zločinima: Jeste li tako emotivno pratili i Irak i Libiju?

Novinarka britanske televizije Channel 4 pitala je Lavrova sprema li Rusija obranu za potencijalno suđenje za ratne zločine nakon što je Međunarodni kazneni sud potvrdio da istražuje.

 

“Imate publiku i naravno da želite podići tenzije. To što radite nije posao medija, to je instrument za stavljanje ideja u glave vaših gledatelja”, odgovorio je Lavrov.

 

“Ne opravdavam bilo kakve akcije koje su dovele do smrti civila, ali nismo mi izmislili izraz ‘kolateralna šteta’. To su izmislili naši zapadni partneri u svojim avanturama u Iraku, Libiji i tako dalje. Jeste li s istim emocijama pratili situaciju u Iraku i Libiji, gdje su umirale stotine i tisuće civila? Ne mogu se sjetiti toga”, pitao je Lavrov novinarku.

Novinarka Lavrovu: Krv djevojčice je na vašim rukama

Novinarka mu je odgovorila: “Da, tada jesam, ali sada ste vi pokrenuli rat i Polinina krv je na vašim rukama.” Referirala se na djevojčicu koja je prije nekoliko dana ubijena u ruskom napadu.

“Ovo je kao televizijski show. Ako želite čuti moj stav, detaljno sam objasnio, uključujući i humanitarni aspekt operacije”, rekao je Lavrov.

“Naravno, razumijem da ćete izvještavati na način na koji želite izvještavati, ali želim vas podsjetiti da i novinari imaju savjest. Sjetite se kako ste se ponašali kad je kijevski režim ubijao djevojčice i žene u Donbasu u proteklih osam godina”, rekao je ruski šef diplomacije.

 

Index.Hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.