Objavljena snimka iz nuklearke: Prestanite pucati! Prijetite sigurnosti svijeta!

Ukrajinske vlasti objavile su video iz kontrolne sobe u nuklearnoj elektrani Zaporižje koju su ruske snage zauzele kasno u četvrtak.

Video snimljen u trenutku napada prikazuje unutrašnjost kontrolne sobe, a čuje se sljedeća poruka:

“Prestanite pucati na nuklearno opasno postrojenje. Odmah prestanite pucati! Prijetite sigurnosti cijelog svijeta! Rad vitalnih organa stanice Zaporižja može biti poremećen. Bit će nam nemoguće to obnoviti. Ugrožavate sigurnost cijelog svijeta. Pažnja! Prestanite pucati na nuklearno opasno postrojenje. Prestanite pucati na nuklearno opasno! Prestanite pucati na nuklearno opasno postrojenje! Pažnja! Prestanite!”.

Video možete pronaći OVDJE.

Podsjetimo, u saopćenju u petak ujutro po lokalnom vremenu, Državni nuklearni regulatorni inspektorat (SNRI) potvrdio je da su ruske vojne snage okupirale nuklearnu elektranu Zaporižje na jugoistoku Ukrajine, ali su rekli da su zvaničnici ostali u kontaktu s upravom elektrane.

Šest reaktora elektrane ostalo je netaknuto, iako su oštećene pomoćne zgrade odjeljka reaktorske jedinice 1, navodi SNRI u svom saopćenju. Četiri preostale jedinice su se rashlađivale, dok jedna jedinica daje struju.

Petro Kotin, čelnik ukrajinskog operatera nuklearne elektrane Energoatom, kasnije je izvijestio da je uprava djelovala “na nišanu”. Na Telegramu je rekao da su ruske snage “ušle na teritorij nuklearne elektrane, preuzele kontrolu nad osobljem i upravljanjem nuklearne elektrane”.

Kotin je upozorio da, iako su reaktori sigurni, daljnji napadi mogu dovesti do “katastrofe”.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.