USK

Obnovljena nadstrešnica Titovog voza na planini kod Bosanskog Petrovca

Prvobitno je projekt obuhvatao i prijedlog restauracije samog Titovog voza, međutim, od Federalnog zavoda za zaštitu spomenika nije bilo odobrenja za radove,već isključivo oko samog voza.

S toga je izrađen prijedlog projekta rekonstrukcije nadstrešnice voza kako bi isti zaštitio od daljnjeg propadanja. Projekt je proslijeđen Upravi ŠPD-a i Uprava ga je prihvatila.

Zatim je projekt proslijeđen Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (FMPVŠ) na javni poziv dostave prijedloga projekta za dodjelu GEF sredstava (Global Environment Facility) koji je administriran od Međunarodnog udruženja za razvoj (IDA-Svjetska banka) za potrebe finansiranja Projekta održivog upravljanja šumom i krajolikom.

Nadstrešnica prije obnove

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 60.000 KM. S obzirom da je riječ o dosta velikom novcu mladi inžinjer dostavio je spisak materijala koji je potreban za montažu nadstrešnice. Dužina nadstrešnice je 54 metra pa su s toga i troškovi bili veliki.

Mešić se za ovaj projekt odlučio zbog toga što Ćiro predstavlja nacionalni, kulturni i historijski spomenik kojem su nadležne institucije okrenule leđa, zato što Ćiro predstavlja simbol jednog vremena, i zbog toga što je osjetio potrebu uraditi nešto za opštinu u kojoj živi, saopćio je Centar za kulturu Bosanski Petrovac.

klix

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close