USK

Od početka januara u Krajinu stiglo 1.800 novih migranata, lažno se predstavljaju

Od početka ove godine na područje Unsko-sanskog kantona stiglo je 1.800 novih migranata. S obzirom da su prihvatni centri popunjeni, oni su većinom smješteni u napuštenim objektima. Utvrđeno je i da je većina “porodica” pogrešno registrovana i da je došlo do zloupotrebe djece.

Kako je rekao premijer USK Mustafa Ružnić, jedan od zaključaka Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK koja je zasjedala u ponedjeljak je da se hitno održi sastanak ove grupe s Ministarstvom sigurnosti kako bi dogovorili konkretne korake kada je u pitanju doček novog migrantskog vala.

Među njima su raniji zahtjevi vlasti USK da se izmjesti Miral i Bira te otvori tranzitni centar.

“Razmotrili smo informaciju Crvenog križa i Ministarstva zdravstva i socijalne politike kada je u pitanju Vučjak. Sve je završeno i Vučjak je vraćen u prvobitno stanje, urađene su dezinsekcija, dezinfekcija i deratizacija. Ministarstvo zdravstva i socijalne politike utvrdilo je kada je u pitanju spajanje porodica da postoji velika zloupotreba migranata koji se lažno predstavljaju i zloupotrebljavaju djecu. Također, radimo na odvraćanju migranata s područja USK”, rekao je Ružnić.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić kazao je kako svakodnevno prate stanje s dolaskom novih migranata te da ih je u ovom mjesecu registrovano 1.800.

“U migracionim centrima imamo oko 3.600 migranata, a imamo veliki broj onih koji borave u napuštenim objektima u Velikoj Kladuši, Bihaću, Bužimu, Cazinu itd. Očekivali smo da će se radovi u Blažuju završiti u ovom mjesecu kako bismo prebacili migrante tamo i dodatno rasteretimo USK, ali radovi još nisu završeni i nemamo povratnih informacija kada će biti gotovi. U zimskom periodu imamo tedenciju pada broja migranata i pad krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira, to se mijenja dolaskom toplijih dana”, rekao je Kljajić.

Ministar zdravstva i socijalne politike USK Sakib Alibegović kazao je kako su međunarodne organizacije koje smještaju migrante utvrdile da je došlo do ugrožavanja maloljetnika kada je u pitanju lažno predstavljanje s ciljem “spajanja porodica”.

“Maloljetnici su prinuđeni da vrše krivična djela, seksualno su zlostavljani itd. Naše ministarstvo će u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH i Službom sa strancima provesti aktivnosti da otklonimo neregularnosti. Prema našim informacijama, imamo 81 porodicu, ali 90 posto je lažno registrovano. Radi se o propustu Službe za poslove sa strancima”, rekao je Alibegović.

Operativna grupa ostaje dosljedna u sprovođenju zaključaka Skupštine Unsko-sanskog kantona, a koji podrazumijevaju da u funkciji ostanu kampovi Borići u Bihaću i Sedra u Cazinu, u kojima se smještene ranjive kategorije, dok rješenje za kontrolu i prihvat migranata vide u uspostavljanju tranzicionih kampova, van naseljenih područja.

klix

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close