Održana večer učenja Kur'ana u cazinskom džematu Polje

U subotu, prvog decembra 2018. godine, nakon Jacije – namaza u cazinskom džematu Polje je povodom rođenja Allahovog poslanika Muhammeda alejhis-selam održana večer učenja Kur'ana i mevlud. Na početku programa se obratio Haris ef. Japić, imam džemata Polje, izrazio dobrodošlicu prisutnim i najavio program. Svaka vjerska svečanost počinje učenjem Allahovog Govora, tj. Kur'ana, pa je tako bilo i ovaj put. Prvi učač bio je hafiz Nijaz Aganhodžić, profesor u medresi ”Osman ef.Redžović” u Visokom. Nakon njega je učio najmlađi učač Madžid Aganhodžić.

Zatim su Časni Kur'an učili Ahmed Hašić i Ibrahim Bilčević, studenti Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Nakon što je hor imama  Medžlisa islamske zajednice Cazin proučio mevlud i  nekoliko ilahija i kasida, prisutne su  učenjem  ilahija i kasida počastili  već pomenuti učači Kur'ana.

Pred kraj programa  svojim vazom je prisutne  počastio hafiz Nijaz Aganhodžić. U svom govoru je između ostalog rekao kako su današnji muslimani izgubili milost jedni prema drugima a itekako treba da je imaju jer je to kur'anski imperativ ( naredba ), tj. da su muslimani ”ruhamau bejnehum” međusobno milostivi. Bez milosti jednih prema drugima i praštanje jedni drugima ne možemo živjeti islam onako kako treba.

 

Komentariši

%d bloggers like this: