Connect with us

Cazin

Ogrešević: Građanima ne treba hedija od 100 KM, trebaju im rješenja

Kako bi ublažili sve jači finansijski udar na građane uzrokovan stalnim poskupljenjima, rastom inflacije i globalnom krizom, Grad Cazin subvencionirat će troškove jesenje sjetve pšenice. Planirano je da Grad osigura sjeme i umjetno gnojivo za sve one koji žele proizvoditi hranu. Uvjet je da građani koji se žele prijaviti zasiju pola hektara zemlje.

Ovaj grad u Krajini prvi je i na početku pandemije koronavirusom osigurao sjeme, zaštitna sredstva, gnojivo i gorivo potrebno za realizaciju proljetne sjetve 2020. godine, kako bi ublažio posljedice restriktivnih mjera koje su tada uvedene.

Praviti vlastite rezerve hrane

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević za Raport kaže kako postoji interes za sjetvu pšenice, precizirajući da je u Gradsku službu za poljoprivredu do sada stiglo 400 zahtjeva građana.

„Mjesecima se govori da će zbog ruske invazije na Ukrajinu i problema sa lancima snabdijevanja doći do nestašice hrane, ali i njenog enormnog poskupljenja. Poticajima za sjetvu pšenice željeli smo potaknuti ljude da sami proizvode hranu i imaju vlastite rezerve. Samo tako nećemo biti ovisni ni o globalnim krizama, ni o globalnom rastu cijena“, kaže Ogrešević

Napominje daje gradska vlast Cazina i proteklih godina subvencionirala poljoprivrednike, pa su tokom pandemije iz gradskog budžeta izdvojena dva miliona KM za ovo oblast. Novi poticaji teški su čak 800.000 KM.

„Vrlo je važno da donosimo sistemske mjere koje će dugoročno pomoći našim građanima. Nije nikakva mjera podijeliti jednokratno 100 KM, dati građanima hediju. Moramo ulagati u sektore koja će stvarati novu vrijednost“, poručio je Ogrešević.

Pozvao je i druge gradove i općine, a posebno federalne vlasti da pomognu poljoprivrednim proizvođačima.

„U vrijeme kada svi prognoziraju da će kriza u svijetu potrajati i čak se produbiti, jedina je šansa da se okrenemo sami sebi i učinimo sve da ne ovisimo ni od koga, bar kada je u pitanju proizvodnja hrane.

Pomoć poljoprivrednicima nije milostinja, nego pametno ulaganje od kojeg će svi imati koristi“, kaže gradonačelnik Cazina.

Šta radi Vlada FBiH

Ističe kako se vlast u BiH na svim nivoima u budućnosti mora posvetiti proizvodnji hrane i energenata. Subvencioniranje proizvodnje pšenice na području Grada Cazina jedna je od takvih.

„Mi smo napravili korak, a na proizvodnju vlastite hrane moraju se orijentirati i drugi, prije svega federalna vlast.

Mi u BiH smo preživjeli različite krize. Dešavalo nam se mnogo toga za šta smo mislili da se neće desiti. I 1992. smo mislili da nam se ne može desiti agresija, Evropska unija je postajala jedinstvena, mislili smo da smo na pragu te evropske porodice, a onda nam se desio brutalni zločin. Imamo previše lošeg iskustva da prepustimo stvari slučaju. Moramo djelovati konkretnim potezima“, smatra Ogrešević.

Cazin

“Kraj bez početka”: Cazinjanka Dalila sa samo 14 godina napisala prvu knjigu

Četrnaestogodišnja Dalila Ćatić iz Cazina ostvarila je značajan uspjeh tako što je napisala svoju prvu knjigu pod nazivom “Kraj bez početka”.

Uzorci sa slike pokazuju ozbiljan trud i talenat ove mlade autorke. Dalila je učenica drugog odjeljenja, smjera medicinski tehničar, u Bihaću, a ističe da je najveću podršku u svom radu dobila od svojih roditelja, kao i od prijatelja i nastavnika.

Ova vijest svakako budi divljenje prema talentu i upornosti mladih autora koji već u ranim godinama ostvaruju značajne kreativne uspjehe.

Cazin.ba

Nastavi čitati

Cazin

Servisne informacije: Dešavanja u Gradu Cazinu u protekla 24 sata

U proteklih 24 sata na području Grada Cazin, zabilježeno je sljedeće:

Izvještaj policijske stanice Cazin:

 • Intervencija: 1 saobraćajna nezgoda – U 16:20 sati, na regionalnom putu Crnaja, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su sudjelovala 2 motorna vozila. Srećom, nisu prijavljene povrede, a nastala je samo materijalna šteta.

Izvještaj hitne službe Doma zdravlja:

 • Pregleda: 68
 • Povreda: 3
 • Korištenje saniteta: 3

Elektrosnabdjevanje:

 • Planirana isporuka električne energije za 04.10.2023. godine s isključenjima na određenim trafo područjima.

Stanje na cestama:

 • Na putevima na području Visokog, Gračanice i Bugojna, te dijelovima Sarajeva, vidljivost je smanjena zbog magle.
 • Vozače se savjetuje da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno, drže odstojanje između vozila i izbjegavaju rizična preticanja.
 • Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi postavljena je odgovarajuća saobraćajna signalizacija, koju je obavezno poštovati.
 • Uz sporiju vožnju zbog radova tokom dana na nekim magistralnim putevima, nema dužih zadržavanja na graničnim prelazima.

Cazin.ba

Nastavi čitati

Cazin

Policija u Cazinu imala sedam intervencija: Prijetnje, fizički napad, saobraćajne nesreće…

U proteklih 24 sata na području Grada Cazin prikupljene su i obradile informacije o nekoliko pojava i događajima:

Izvještaj policijske stanice Cazin – Intervencija: 7

 • Krivično djelo: U 09:20 sati je zabilježena prevara od strane jednog lica u ulici Nurije Pozderca.
 • Javni red i mir:
  1. U 09:10 sati, u naselju Gnjilavac, evidentirano je upućivanje prijetnji SMS porukama između dva lica.
  2. U 10:15 sati, na benzinskoj pumpi REZ u Stijeni, zabilježen je fizički napad između dva lica.
  3. U 16:00 sati, u mjestu Lojićka, na magistralnom putu M 4,2, zabilježena je škripa vozila i stvaranje buke motorom.
  4. U 17:00 sati, u mjestu Skokovi, na magistralnom putu M 4.2, evidentirano je nedozvoljeno držanje mehaničkih predmeta pogodnih za nanošenje povreda.
 • Saobraćajne nezgode:
  1. U 10:00 sati, na lokalnom putu Osmanagići, zabilježen je slučaj slijetanja s kolovoza od strane jednog motornog vozila, uz materijalnu štetu, bez povrijeđenih lica.
  2. U 19:40 sati, na magistralnom putu M 4.2 u Lojićkoj, došlo je do sudara putničkog vozila s romobilom, pri čemu je jedno lice zadobilo tjelesne povrede.

Izvještaj Profesionalne vatrogasne jedinice Cazin:
Opis 22:45-24:00 sati tehnička intervencija sapiranje kolovoza kod City centra

Izvještaj hitne službe Doma zdravlja – Ukupno je obavljeno 72 pregleda, od kojih je 10 bilo zbog povreda koje zahtijevaju korištenje saniteta.

Što se tiče vodosnabdijevanja, snabdijevanje vodom je uredno, prema informacijama od JKP VODOVOD-a. Elektrosnabdjevanje je također uredno, s obzirom na informacije od Podružnice “Elektrodistribucija” Bihać PJD Cazin.

Stanje na cestama 03. 10. 2023. u 06:30 sati:

 • U kotlinama i uz riječne tokove, vidljivost je smanjena zbog jutarnje magle, a kolovoz je vlažan. Vozače se savjetuje oprezna vožnja i izbjegavanje rizičnih preticanja.
 • Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, postavljena je odgovarajuća saobraćajna signalizacija koju je obavezno poštivati.
 • Sporija vožnja zbog radova tokom dana zabilježena je na nekoliko magistralnih puteva.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Cazin.ba

Nastavi čitati

Najčitanije