Ogrešević: Smatram da će Nikšić biti dobar premijer, a sebe vidim gdje god, vjerovatno kao gradonačelnika Cazina

Predsjednik Narodnog evropskog saveza Nermin Ogrešević komentirao je potpisivanje Sporazuma o formiranju vlasti između Osmorke i HDZ-a koje je zakazano za sutra.

Istakao je da nema informacije da će potpisivanje sporazuma biti ponovno prolongirano te odgovorio na pitanje da li je opravdana kritika javnost pojedinih odrednica tog dokumenta.

“Nikšić je rekao da je Konaković preletio. Nije ga napisao HDZ, ne može se tako opisivati proces, mi smo uzeli aktivno učešće. Definirali smo zajedno načela i principe. Prvo smo mi razgovarali unutar Osmorke ili kako već, pa smo onda usaglašavali. On je uređen po oblastima. Puno je elemenata, kandidatski status BiH i ispunjavanje uslova, tu smo svi saglasni. Fokus je na ekonomskim i socijalnim temama shodno općem stanju u društvu i svijetu. Moramo biti spremni za iduću godinu, bit će puno izazova socijalnog karaktera. Mi kao dio partnera, znate da su NES i Stranka za BiH potpisali sporazum, nismo učestvovali neposredno u razgovoru sa Čovićem i znamo ono što nam je prenešeno”, objasnio je Ogrešević.

Istakao je da Osmorka nije preuzela obaveze za ono o čemu se u javnosti špekulira kada je riječ o popuštanju HDZ-u i prihvatanju njihovih rješenja te da stranke koje čine Osmorku nije okupila netrpeljivost koju imaju za SDA.

“Mislimo da bi ove neke procese mogli bolje i dinamičnije raditi. Primjer je Krajina gdje nema niti jednog strateškog projekta i značajnih ulaganja. Mislimo da bismo bolje odlučivali, da fokus bude na sektore energetike i privrede”, naglasio je predsjednik NES-a.

Komentirao je i da li je Osmorku ujedinila međunarodna zajednica.

“Nije bilo pritisaka, zapazio sam da je Izetbegović razgovarao sa ambasadorom Velike Britanije. Komunkacija postoji i treba postojati, ne mogu reći da je bilo pritisaka što se tiče NES-a i SBiH”, odgovorio je Ogrešević tokom gostovanja u programu BHT-a.

Smatra da, bez obzira na stavove HDZ-a koji kategorično odbija učešće DF-a u vlasti, za tu stranku ima mjesta na onim nivoima na kojima se nužno ne mora biti partner HDZ-u.

“Mjesta ima, ali o načinu i o sadržaju treba razgovarati. Kad bi bilo moguće, mogli bi razgovarati unutar nas. Imamo pravo da razgovaramo, ne možemo se postaviti na taj način. U ovom trenutku ne mogu to znati, ali mi smo rekli da ne bi bilo loše, može se sarađivati na raznim nivoima i u raznim oblicima”, smatra Ogrešević.

O tome da li predsjednik HDZ-a Dragan Čović pravi i druge kalkulacije kako bi se što prije formirala vlast u BiH nakon održanih Općih izbora, Ogrešević je kazao:

“Ne bojim se takvih situacija, ja se samo brinem za državu, prema tome treba razdvojiti dvije stvari. Jedna je da pitanje države, ustavnih promjena, ustrojstva nije stvar Osmorke ili SDA i DF-a nego svih i to je naš princip. Prema tome, mislim da ta priča u smislu da je nešto već dogovoreno, da smo nešto obećali, to se mora izglasati u parlamentima. Mi smo bez obzira na status opozicije podržavali ono što smatramo da je dobro za državu, a nismo podržavali ono što nije dobro ili pravedno. Svi će biti u prilici da se u parlamentu bore za državu. U strateškim stvarima moramo razgovarati. Druga stvar je učešće u vlasti. I SDA se bori da bude u vlasti. Mi hoćemo da formiramo većinu jer smatramo da neke stvari možemo bolje”.

Na pitanje ko će biti premijer Federacije BiH, predsjednik NES-a smatra da će to biti predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

“Mislim, on ima određeno iskustvo, znao bi raditi, mislim da tu neće biti problema. Mislim da je Nikšić dobar kandidat. Sebe vidim gdje god, vjerovatno kao gradonačelnika Cazina”, istakao je Ogrešević.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *