Connect with us

USK

Oštećen u zemljotresu: Izgradnja novog doma zdravlja u Bihaću mogla bi početi za pola godine

Prošlo je dvije godine od razornog zemljotresa koji je pogodio region sa epicentrom u blizini Zagreba, u kojem je Dom zdravlja Bihać pretrpio velika oštećenja, te je u toku proces izgradnje novog objekta.

Menadžment ove zdravstvene ustanove pored svakodnevnog rada u oblasti zdravstvene zaštite, nosi teret i cjelokupnog procesa izgradnje novog objekta, kao i svih pripremnih i zakonom propisanih radnji koje treba ispoštovati do konačnog početka građevinskih radova.

Prema riječima Ademira Jusufagića direktora Doma zdravlja Bihać, menadžment ove zdravstvene ustanove je izuzetno odgovoran po pitanju poštivanja svih zakonskih procedura kako ne bi došlo do bilo kakvih zastoja i blokada.

Dodaje kako se ovdje ne radi o objektu javne zdravstvene ustanove, koji treba da bude funkcionalan da bi dobio upotrebnu dozvolu.

– Mi smo još u februaru ove godine, a nakon idejnog projekta, krenuli sa urbanističkom dozvolom i dobili smo je nakon pet-šest mjeseci i tu su se zahtjevali razni elaborati i ostale stvari koje se vežu za urbanističku dozvolu. Odmah nakon toga smo krenuli u javni poziv za ponuđače za izradu glavnog građevinskog projekta i evo nakon 45 dana taj javni poziv je krajem prošle sedmice zatvoren. Javilo se šest-sedam firmi koji ispunjavaju potrebne uvjete i sada komisija treba da odredi najnižeg ponuđača tj. validnost tih ponuda a onda nakon 15-ak dana kada prođe žalbeni rok, potpisuje se ugovor sa firmom koja će raditi glavni građevinski projekat – kazao je Ademir Jusufagić, direktor Doma zdravlja Bihać, za Fenu.

Zakonski rok za izradu tog projekta je 90 dana, gdje u međuvremenu onaj ko radi građevinski projekat traži i građevinsku dozvolu a pred kraj tog projekta se raspisuje javni poziv za reviziju glavnog građevinskog projekta koja traje mjesec dana. Tek nakon toga ide javni poziv za izvođača radova i raspisuje se javni poziv za nadzor izvođača tih radova.

– Ako ne bude pritužbi, tužbi i žalbi vjerujem da bi radovi mogli početi najkasnije za šest-sedam mjeseci – dodao je Jusufagić.

Dom zdravlja Bihać trenutno na računu ima šest miliona KM namijenjenih u te svrhe. Pola je uplatila Vlada Federacije BiH, a drugu polovicu Vlada Unsko-sanskog kantona.

– Mi imamo ta sredstva na računu, s tim da nam je Vlada Unsko-sanskog kantona garantovala ostatak sredstava koja budu potrebna da se objekat završi – rekao je na Jusufagić.

FENA

USK

Na pomolu nova kriza u Krajini, Ružnić: Ako je njima u Hrvatskoj važna turistička sezona, pa važna je i nama

Iako je proglašen kraj migrantske krize, bar što se tiče kantonalnih vlasti, posljednjih nekoliko dana primijećeni su novi konvoji sa migrantima

Pristižu nova lica u kamp Lipa nadomak Bihaću. Na još aktivnim antimigrantskim grupama Krajišnika proširila se zabrinutost da je kamp Lipa ubuduće zatvorski (detencioni) centar za migrante, a da Krajina ponovo postaje središte za readmisiju migranata koje ni Evropa ne želi.

– Dobili smo informaciju da migranti stižu readmisijom, a kasnije će biti i onih koje vraćaju iz ilegalnih pokušaja prelaska granice EU, odnosno Hrvatske. Kako su oni došli i zašto Hrvatska kao članica EU njih ne želi zbrinuti, to je njihov problem koji trebaju rješavati, ali ne na našim leđima. Ako je njima u Hrvatskoj važna turistička sezona, pa važna je i nama, kazao je premijer USK-a Mustafa Ružnić, koji je najavio dopise nadležnim od kojih traži da se očituju o čemu se tačno radi.

Premijera Ružnića i gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića nedavno je posjetio Sevlid Hurtić, ministar za izbjeglice BiH, ali očito tada nisu mogli podijeliti informacije o novim okolnostima iako je bilo riječi o garantovanju ljudskih prava osobama u pokretu, piše Oslobodjenje.

Služba za poslove sa strancima BiH, od koje Ružnić očekuje odgovor na dopise, prije četiri dana upoznata je sa novim mandatom Evropske agencije za azil, te instrukcijama za izgradnju nove mape puta za period 2013-2025.

Istovremeno, Ministarstvo sigurnosti BiH učestvovalo je u radu Zajedničke komisije za readmisiju EU i BiH u Bruxellesu. Ministarstvo je saopćilo da se razgovaralo o “iregularnim” (jer više ih ne zovu ilegalnim) migracijama sa izmjenama u politikama readmisije, kao i u strateškim dokumentima.

S obzirom na to da i dalje nema nikakvih detalja šta to praktično znači na terenu, Ružnić je najavio reaktiviranje operativne grupe koju će imenovati nova vlast u USK-u.

Nastavi čitati

Religija

Bihaćki muftija Kudić posjetio Udruženje “I mi postojimo” i uručio donaciju: Ova su djeca zaista veliki borci

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, u sklopu svoje ramazanske posjete Medžlisu Islamske zajednice Velika Kladuša, posjetio je udruženje roditelja, djece i mladih s poteškoćama u razvoju “I mi postojimo”, te im uručio prigodnu donaciju, saopćeno je iz Muftijstva bihaćkog.

S predsjednicom udruženja Nailom Dolić i stručnom saradnicom Azrom Hilić-Huskić je razgovarao o aktivnostima ovog udruženja, koje okuplja dvadesetoro djece sa poteškoćama u razvoju i jedino je udruženje ovakve vrste na području Velike Kladuše.

– Iskreno sam počašćen danas što sam došao u ovo udruženje i što sam se imao priliku upoznati sa problematikom i izazovima populacije s kojom radi ovo udruženje. Ova djeca su zaista veliki borci, heroji svoje generacije i naša prilika da brigom o njima steknemo Božije zadovoljstvo i olakšamo njima i njihovim roditeljima. Briga o njima je naša individualna i kolektivna obaveza i svako u našem društvu mora imati osjećaj empatije i spremnosti da pomogne ovu djecu i ljude koji direktno brinu o njima.

Mi u Muftijstvu bihaćkom imamo redovne obilaske ovih udruženja, ali i redovne razgovore sa našim institucijama o modalitetima podrške djeci sa poteškoćama u razvoju, njihovim roditeljima i organizacijama koje o njima brinu. Zahvalan sam poštovanim članicama ovog udruženja, prije svega Naili Dolić i Azri Hilić – Huskić, što su me upoznale sa radom ovog udruženja i što ulažu maksimalan napor da bi djeci i njihovim roditeljima učinili život ljepšim. Naša podrška njima neće izostati – poručio je muftija Kudić.

 

Naila Dolić se zahvalila muftiji Kudiću na posjeti i podršci koju pruža ovom udruženju i djeci sa poteškoćama u razvoju, te istakla odličnu saradnju sa Islamskom zajednicom.

– Počašćeni smo posjetom cijenjenog muftije hafiza Mehmed-ef. Kudića i glavnog imama Ismet-ef. Mustedanagića. Naše udruženje sa Islamskom zajednicom ima intenzivnu saradnju. Islamska zajednica u Australiji nam od početka pomaže u realizaciji brojnih naših projekata. Naš medžlis nam je nebrojeno puta izišao u susret i inicijative su često dolazile s njihove strane, a posljednje što smo dogovorili jeste da prostor kojeg su nedavno otvorili za potrebe Mreže mladih, koriste i naša djeca za radionice i edukacije koju budu imali.

S ozirom da je naš prostor skroman, taj segment smo uspješno dogovorili sa našim glavnim imamom i mnogo će nam olakšati. Evo danas podrška dolazi i od cijenjenog muftije, što nas čini sretnim da naša Islamska zajednica ima poseban senzibilitet prema djeci sa poteškoćama u razvoju, te nas, koji radimo s tom djecom, ne ostavljaju da sami brinemo o svim detaljima. Zahvalna sam i sretna zbog toga – istakla je Dolić.

Nastavi čitati

USK

Novih 100 migranata dovezeno iz Hrvatske u Bihać!

Oko 100 migranata danas je u autobusima iz Hrvatske ušlo u BiH.

Nakon toga, zaustavili su ih pripadnici MUP USK, koji su s njima razgovarali, kontrolisali ih i uputili prema kampu Lipa..

Još uvijek nema zvaničnih objašnjenja Ministarstva sigurnosti BiH zbog čega se  migranti iz Hrvatske isporučuju u BiH, odnosno USK.

Tokom dana pratite izvještaje naše reporterske ekipe koja će i danas pokušati doći do zvaničnih informacija.

Nastavi čitati

Najčitanije