USK

Otvoren Bosanskokrupski sajam meda

Udruženje pčelara Lipa, Općina Bosanska Krupa, i JKP 10. juli danas su otvorili 11. tradicionalni Bosanskokrupski sajam meda. 

Izlagači na sajmu su članovi udruženja Lipa, koje okuplja više 100 pčelara i podržava njihov rad. Krajem juna, FARMA II projekt podržao je udruženje da obuči i opremi 30 članova kako bi oni diverzifikovali svoju proizvodnju.

– Zahvaljujući podršci Sweden/USAID FARMA II projekta, 30 naših članova povećalo je prinose meda i sada mogu skupljati, obrađivati i pakovati matičnu mliječ, polen, propolis i vosak, koristeći opremu koju je obezbjedio projekt. Pored toga, oni su počeli proizvoditi različite proizvode sa dodatnom vrijednošću miješajući med sa ostalim pčelinjim proizvodima, te ljekovitim biljem i sušenim voćem. Neki od naših članova također su počeli proizvoditi kozmetiku na bazi meda, a svi ti proizvodi promovišu se na sajmu. Pozivamo sve one koji mogu, da dođu na sajam i probaju i kupe naše nove proizvode – rekao je predsjednik udruženja Lipa Hajrudin Šabić, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekt.

Sajam traje tri dana, od 14. do 16. augusta.

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close