Connect with us

Magazin

Otvorena sezona kupanja u Neumu: Pogledajte koliko košta hamburger, kafa, voda, sladoled…

Published

on

U jedinom bh. gradu na moru danas su najhrabriji otvorili i sezonu kupanja. Većinom je riječ o gostima iz Rusije, ali hladno more nije smetala ni nekoliko Bosanaca koji su se u Jadranu zadržali samo par minuta

 

U Neumu, jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru, danas u devet sati je ugodnih 18 stepeni Celzijusa, a u grad su počeli pristizati prvi turisti.

 

Kako sezona još nije zvanično počela, tako u Neumu nisu svi ugostitelji otvorili vrata svojih objekata – piše Faktor.

 

Sigurno da će se narednih dana dosta polemisati o cijenama u ovom turističkom biseru BiH. Tako da, ako želite ručati u restoranima uz obalu, prvo pogledajte cjenovnike.

 

Ukoliko odlučite otići na kafu, nju ćete platiti tri KM, koliko košta i flaširana voda. Kada je u pitanju hrana, za pileći file ili hamburger izdvojit ćete 18 KM.

 

Posebna su priča cijene u pojedinim prodavnicama uz obalu, koje su dosta skuplje. Tako u jednoj od trgovina Coca cola od dva litra košta čak 4.8 KM, a sladoled King Majestic 4.7 KM.

 

Sigurno je da će cijene u sezoni biti još veće, tako da je vrijeme da se angažuju i inspekcije kako bi na vrijeme zaustavile samovolju vlasnika trgovina koji cijene formiraju kako im je volja.

 

U jedinom bh. gradu na moru danas su najhrabriji otvorili i sezonu kupanja. Većinom je riječ o gostima iz Rusije, ali hladno more nije smetala ni nekoliko Bosanaca koji su se u Jadranu zadržali samo par minuta.

Magazin

Pet simptoma dijabetesa koje ne smijemo ignorirati, tvrdi farmaceut

Published

on

By

S OBZIROM na to da broj oboljelih od predijabetesa vrtoglavo raste, farmaceut Graham Phillips, koji ima više od 35 godina iskustva, zalaže se za proaktivan pristup zdravlju. Nakon desetljeća rada na tom području, Phillips se razočarao u tradicionalne lijekove, primijetivši da su njegovi pacijenti sve teži i bolesniji, dok lijekovi samo prikrivaju njihove probleme umjesto da ih liječe.

Posvećen je pomaganju ljudima da izgube kilograme, preokrenu predijabetes i zaustave dijabetes tipa 2. Smatra da su prilagodbe načina života vrlo važne, ali da bismo ih prakticirali, prvo je ključno uočiti znakove upozorenja ovog stanja. Stoga je podijelio pet simptoma dijabetesa koje ne bismo smjeli ignorirati, piše Index.

  1. Omjer struka i visine: Prema Phillipsu, značajna mjera zdravlja je omjer struka i visine: “Ako je opseg vašeg struka veći od polovine vaše visine, mogli biti u opasnosti od dijabetesa”, rekao je za The Mirror.
  2. Imate prekomjernu tjelesnu težinu, ali ste stalno gladni: Phillips tvrdi da kada su razine inzulina visoke, tijelo učinkovito pohranjuje zalihe masti, što ih čini teže dostupnima za upotrebu. To može dovesti do debljanja.
  3. Akantoza i/ili tragovi na koži: Stanja kože kao što su akantoza (tamne mrlje na koži) pa čak i kožni tragovi ukazuju na prikrivene metaboličke probleme.
  4. Simptomi metaboličkog sindroma: Znakove poput čak i blago povišenog krvnog tlaka, povišene razine šećera u krvi, viška tjelesne masnoće, osobito oko struka i abnormalne razine kolesterola, ne smijemo zanemariti. To mogu biti znakovi da razvijamo metabolički sindrom koji povećava rizik dijabetesa.
  5. Razdražljivost zbog gladi: Ovo ponašanje može ukazivati na nagle promjene razine šećera u krvi, što može biti posljedica neuravnotežene prehrane.

Graham je naglasio važnost obraćanja pozornosti na ove znakove upozorenja i poduzimanja proaktivnih koraka prema zdravijem načinu života. “Rano uočavanje ovih znakova upozorenja može značajno utjecati na zaustavljanje dijabetesa i produljenje ukupnog životnog vijeka”, zaključio je Phillips.

Nastavi čitati

Magazin

VIDEO Dva Indijca se posvađala pa jedan u bijesu zapalio Lamborghini

Published

on

By

REZULTAT svađe dva Indijca je uništeni Lamborghini.

Video prikazuje Lamborghini Gallardo koji je dobrano zahvatio plamen. Vatra je podmetnuta usred bijelog dana, a kako izvještava policija, rezultat je svađe dvaju preprodavača rabljenih automobila.

Nemili događaj zbio se prije nekoliko dana u gradu Hyderabadu u Indiji, i to nedugo nakon svađe dvaju prodavača automobila. Do svađe je navodno došlo zbog nesuglasica oko provizije u nekim ranijim preprodajama automobila, a u njoj je Neeraj, vlasnik Lamborghinija, izvukao deblji kraj, piše Index.hr.

Neeraj je izjavio da se našao s drugim prodavačem Ahmedom, koji mu je nakon svađe usred bijela dana zapalio automobil. Snimka prikazuje automobil u plamenu, a jedina dobra stvar je što buktinja ne ugrožava druge sudionike u prometu. Posljednje informacije govore kako je Ahmed, osumnjičeni za paljenje automobila, još u bijegu.

Podsjetimo, Gallardo se proizvodio između 2004. i 2014., a naslijedio ga je Huracan. Pokreće ga V10 motor koji je davao 570 KS i 540 Nm u svojoj najsnažnijoj verziji.

Nastavi čitati

Magazin

Kako nas varaju? Bivši mesar otkrio sve trikove: ‘Zbog takvih stvari sam i dao otkaz‘

Published

on

By

Nerijetko znamo svjedočiti varanju kupaca od strane prodavača u mnogobrojnim trgovinama.

Trgovci se služe različitim trikovima kako bi kupce nagnali da plate više, a kupcima se i dalje uvaljuje sve i svašta, po svemu sudeći, vodeći se za dobrom starom “ako prođe prođe”.

 

Većina slučajeva događa se s mesom i suhomesnatim proizvodima.

Naime, zakidanje na gramaži je postalo uobičajen. Tako je i jedan kupac još u trgovini izvagao pakiranje od 100 grama koje je ispalo svega 78 grama mesa.

Obratite pažnju, zakidaju na mjerenju. Na kontrolnoj vagi u marketu izmjereno po 78 grama. Nije prvi put da zakidaju. Žena se brani da je takva vaga. Na većoj gramaži se to teže primijeti, ali na 100 grama je baš primjetno”, navodi se u objavi na Instagramu, no, nije bio jedini u takvoj situaciji.

Javili su se i neki bivši mesari, koji su ljude upozorili na trikove s mesom.

“Da znate, meso dolazi istovareno s vodom, tako da, ako vam narežu kilogram šnicle i dođete kući i stavite u frižider, nakon nekoliko sati neće biti jedan kilogram, jer meso kalira. Imaju i foru s vagom. Ispod papira uvijek stave komad nečega da gramaža bude veća jer tako šef objekta u kojem kupujete stavlja sebi bonus u džep”, komentirao je čovjek koji je zbog tih stvari dao otkaz u mesnici, piše portal Zagreb.info.

Što se tiče trikova s mesom, brojni mesari ne žele samljeti svježe meso, nego kupcima nude već pripremljeno, od prije mljeveno meso, jer se tako rješavaju ostataka, umjesto da kupcima ponude prave komade čistog mesa.

Većini potrošača ne pada na pamet kod kuće ili u trgovini ponovno izmjeriti pakiranje mesa, pa se događa da im u cijenu budu uračunati papir ili plastična ambalaža u kojoj je meso pakirano. Poznati su i trikovi s prelijepljivanjem deklaracija, ali i navođenjem različitih cijena na pultu i blagajni.

Nastavi čitati

Najčitanije