Ovo je kandidat za predsjednika Francuske. Želi ‘oslobođenje’ od islama i imigranata

0 Komentar

Kandidat krajnje desnice na francuskim predsjedničkim izborima Eric Zemmour pozvao je pristaše da “promijene tok historije” i pođu u “ponovno osvajanje” Francuske na prvom predizbornom skupu na pariškom području, pred oduševljenim mnoštvom.

“Danas vas je ovdje 15.000! Petnaest hiljada Francuza koji prkose političkoj korektnosti, prijetnjama krajnje ljevice i mržnji medija”, istaknuo je 63-godišnjak, obraćajući se pristašama koji su mahali francuskim zastavama i izvikivali “Zemmoura za predsjednika!”

“Ulog je golem. Ako pobijedim, bit će to početak ponovnog osvajanja najljepše zemlje na svijetu”, obećao je kandidat koji svoju retoriku mjesecima temelji na odbijanju imigracije i islama koji su, drži, prijetnja “francuskom narodu koji je ovdje već 1000 godina i želi ostati gazda u svojoj kući”.

“Mi smo u svojoj zemlji! Mi smo u svojoj zemlji!” izvikivalo je mnoštvo.

“Čuli ste o meni da sam fašist, rasist, ženomrzac”, rekao je Eric Zemmour, dvaput osuđen zbog poticanja na rasnu mržnju, predstavivši se kao čovjek kojeg progoni “čopor sastavljen od političara, novinara i džihadista”.

Kandidat čiji je službeni slogan “Nemoguće nije francuski”, koji se pripisuje Napoleonu i čija je stranka u nedjelju službeno počela djelovati pod nazivom “Ponovno osvajanje!”, s više od sata kašnjenja pobjedonosno je ušao u dvoranu uz zvuke svečane glazbe.

U velikoj dvorani Izložbenog parka u Villepinteu, sjeverno od Pariza, nakon dolaska predsjedničkog kandidata došlo je do naguravanja.

Novinari televizijske emisije poznate po oštrom i ironičnom tonu bili su uoči njegova dolaska izviždani i zaštitari su ih u jednom trenutku morali skloniti.

Oko mjesta na kojem se održavao predizborni skup bio je raspoređen velik broj policajaca, a stotinjak Zemmourovih protivnika koji su protestirali protiv “rasizma, negacionizma i homofobije” kandidata rastjerala je policija.

Nešto ranije u Parizu se protiv kandidata krajnje desnice održao skup na kojemu je sudjelovalo 2200 ljudi, po ocjeni policije, a 10.000 po ocjeni organizatora (pedesetak sindikata, stranaka i udruga).

Eric Zemmour, bivši televizijski komentator, počeo je predizbornu utrku za predsjedničke izbore nakon mjeseci u kojima je javnost držao u neizvjesnosti, uz poruke da želi “spasiti Francusku”.

“Osjeća ljubav prema Francuskoj, što ne vidim kod drugih kandidata”, rekao je Francois, finansijski direktor razvojne tvrtke. “Ima čvrsta stajališta i nije formatiran”, dodao je, rekavši da “nimalo nije iznenađen” sudskom osudom Erica Zemmoura za poticanje na rasnu i vjersku mržnju.

Predizborni skup u Villepinteu održava se pet dana nakon objave Zemmourove kandidature.

Jacqueline Mouraud, koja se istaknula u pokretu “žutih prsluka”, koji je 2018. i 2019. uzdrmao petogodišnji mandat Emmanuela Macrona, došla je pružiti potporu Zemmouru u ime “običnih ljudi žrtava globalizacije”.

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina