Svijet / Zanimljivosti

‘Pad zapada odvija se puno brže od očekivanog. Ovo je bogohuljenje i povod za rat’

Švicarska vlada se probudila, namirisala kafu i odgodila konačnu odluku o svom planu ukidanja nacionalnih strateških rezervi kafe, nakon što je prijedlog uznemirio javnost i industriju.

Vlada je uznemirila ljubitelje kafe kada je u aprilu poručila da više neće skladištiti kafu, što je desetljećima radila uz šećer, jestiva ulja i hranu za životinje, nakon što je zaključila da niskokalorični napitak nije od vitalnog značaja za život, te zbog toga ne moraju postojati zalihe kafe u slučaju krize.

Bilo je rečeno da će konačnu odluku donijeti u oktobru, no vlada je odgodila tu odluku barem do januara, nakon što je industrija podržala zadržavanje 15 hiljada tona rezervi.

„Ovo odgađanje sugerira da vlada planira promjenu smjera”, rekao je dužnosnik koji radi u organizaciji koja pomaže u upravljanju strateškim rezervama hrane i kafe, a koji želi sačuvati zalihe kafe.

Najava da se Švicarska sprema ukinuti tromjesečne zalihe kafe izazvala je viralnu reakciju u zemlji u kojoj mnogi šalicu jake, crne kave smatraju nužnom za početak dana.

Jedan je korisnik na Twitteru napisao da je to „bogohuljenje”, drugi je pak napisao kako se „pad zapada odvija puno brže nego što je očekivao”, dok je treći napisao „ovo je casus belli”, odnosno povod za rat.

No, vjerojatno na odluku nije utjecala bura na društvenim medijima, koliko posljedica otpora IG Kaffeea, skupine koja predstavlja švicarsku industriju kafe.

Svih 15 tvrtki koje posluju sa zalihama, uključujući Nestle i lanac supermarketa Migros, zalažu se za održavanje rezervi kafe.

Švicarska vlada je u ponedjeljak odbila reći znači li odgoda da je vlada promijenila mišljenje ili je oporba u industriji odigrala svoju ulogu.

„U ovom trenutku ne mogu dati nikakve nove informacije u vezi s ukidanjem rezervi kafe. I dalje očekujemo da će taj prijedlog biti predstavljen vladi početkom iduće godine”, rekao je službenik švicarskog ministarstva gospodarstva.

Izvor : Novac.hr


Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close