Ženski kutak

Palačinke od svježeg sira: Brzinska poslastica za doručak

Sirniki, palačinke kojima ne nedostaje proteina omiljene su uUkrajini i Rusiji, a najčešće se jedu za doručak s vrhnjem i marmeladom.

Zvijezda smjese je svježi sir kojem se dodaju jaja i brašno, a potom se palačinke kratko prže u tavi. Koliko je kuhara, toliko je i malih kuhinjskih trikova pa će tako neki odmah zagrijati tavu, a drugi ostaviti smjesu da stoji u frižideru sat vremena prije pečenja, ili ipak preko noći.

Gusta smjesa se može sipati direktno u tavu ili  vaditi u lopticama na tanjur s brašnom, gdje možete oblikovati male palačinke. Količina šećera i soli također variraju u receptima, a neki će dodati i malo sode bikarbone. U svakom slučaju, sa sirnikima teško možete pogriješiti, osim ako ne napravite premalo smjese pa ostane gladnih.

Sastojci za sirniki:

450 g svježeg sira
2 jaja
1 kašičice šećera
1/2 kašičice soli
1/2 šolje brašna

maslac i ulje za prženje
kiselo vrhnje i marmelada, za posluživanje

Priprema:

1. Kratko izmiksajte ili dobro izmiješajte svježi sir tek toliko da se bolje poveže pa dodajte jaja, šećer, sol i brašno pa ponovno izmiješajte da se svi sastojci povežu u gustu smjesu.

2. U tavi zagrijte maslaca i ulja pa kad se dobro ugrije ulijte tijesta da dobijete manje palačinke. Ostavite dovoljan razmak između svake. Pržite kratko pa okrenite i izvadite na upijajući papir kad dobiju boju. Palačinke pržite u više tura da u tavi ne bi bila gužva.

3. Poslužite s kiselim vrhnjem i džemom.

 

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button