Palmer je novi izaslanik SAD-a za izbornu reformu: Prije dvije godine se založio za građansku BiH

0 Komentar

Informacija da su Sjedinjene Američke Države imenovale bivšeg izaslanika za Zapadni Balkan Matthewa Palmera da nadgleda program izborne reforme u Bosni i Hercegovini, izazvala je večeras mnogo pažnje u našoj zemlji.

Ovaj korak pokazuje koliku važnost zvanični Washington daje pitanju izborne reforme u našoj zemlji.Palmer je odličan poznavalac prilika u našloj zemlji ali cijeloj regiji, a bivši je izaslanik Bijele kuće za Zapadni Balkan.

Govoreći prije dvije godine na jednom skupu, on je kazao da sve zemlje regije vidi kao građanske.

“Naša vizija Zapadnog Balkana je da sve zemlje budu građanske, a ne samo vlasništvo određene etničke grupe. U BiH to bi poboljšalo osjećaj za nacionalni, državni identitet za razliku od njegove tradicionalne etničke pripadnosti”, kazao je Palmer tada, tek što je imenovan za specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan.

Ostaje da se vidi da li je Palmer zadržao ovakve stavove, s obzirom da će se tematika kojom će se baviti ticati upravo budućeg karaktera države BiH.

Osim toga, Palmer je ranije iskazao naklonost promjenama Dejtonskog sporazuma. Kazao je da je Dejtonski mirovni sporazum, koji je zaustavio rat u BiH, najveći diplomatski uspjeh u regiji bio.

“Dejtonski sporazum nikad nije bio zamišljen kao fiksni okvir, nego kao okvir koji se mijenja. No, ja sam skloniji evoluciji nego revoluciji utjecaja tog sporazuma”, kazao je Palmer za Delo, te dodao je Dejtonski sporazum “još živ”.

Američki zvaničnik je tada izrazio nadu da će lideri u BiH što prije pronaći kompromis.

“U BiH trebamo neku vrstu političke reforme koja će podržati snažne i funkcionalne institucije na državnom nivou i na nivou FBiH. Posvećen sam partnerskom radu sa vlastima na svim nivoima”, poručio je Palmer.

Palmer je također jednom prilikom kazao da je američki pristup regionu bio doslijedan od administracije do administracije, jer su takvi i američki interesi.

“Naša vizija zapadnog Balkana predstavlja skup zemalja koje su u miru jedna sa drugom, sa svojim susjedima, država koje su stabilne, prosperitetne i integrisane u evropske i euroatlantske institucije. Tu posebno mislim na NATO i Evropsku uniju”, rekao je tada Palmer.

klix

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina