Ženski kutak

PANDEMIJA IZAZVALA NASILJA U PORODICAMA

Da je proteklih sedmica zabilježen zastrašujući globalni rast nasilja u porodici, potvrdio je i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres (Guterres), koji je od vlada zatražio da sprečavanje nasilja nad ženama tretiraju kao ključni dio borbe protiv koronavirusa.

Iako u BiH još ne postoje zvanični podaci, iz organizacije UN Women su u komunikaciji sa sigurnim kućama saznali da je potreba za zaštitom žrtava nasilja u porastu.

Precizni podaci

Povećanje potrebe za njihovim uslugama već su zabilježili u sigurnim kućama u Modriči i Mostaru, a i ostale ustanove tog tipa širom BiH očekuju da će do povećanja doći.

Da je socijalna izolacija definitivno dovela do povećanog broja nasilja u porodici u Mostaru, ali i drugim mjestima Hercegovine, potvrdili su nam u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona. Samo u posljednjih sedam dana zabilježili su četiri slučaja nasilja u porodici.

Prema riječima portparola MUP-a HNK Ljudevita Marića, u tri slučaja žrtve su bile žene, ali samo u jednom je muž označen kao zlostavljač.

  • U jednom slučaju sin, koji je bio pod utjecajem alkohola, zlostavljao je fizički oba roditelja te je razbijao stvari u kući, a u drugom sin je pretukao majku i, također, lomio stvari. U trećem slučaju nasilja u porodici akteri su bila dvojica braće – kazao nam je Marić.

Napomenuo je da preciznih statističkih podataka u odnosu na isti period prošle godine još nemaju, ali je primjetno i to da ove slučajeve ne prijavljuju samo žrtve. U jednom od ova četiri slučaja prijavitelj je bio brat zlostavljača, a u drugom to su učinile komšije.

Prof. Marko Romić, specijalista traumatske psihologije, kazao nam je kako je nedvojbeno jasno da ovakve posebne okolnosti izolacije i ograničenja kretanja i, uopće, života idu naruku povećanju broja slučajeva nasilja u porodici.

Pljušte otkazi

  • Nije problem sjediti samo među četiri zida. Mnogi ostaju bez posla, mnogi se boje da će ostati bez posla, umanjuju se plaće, pljušte otkazi, a da ne govorim o tome što se mnogi boje da će oboljeti. Situacija postaje neizvjesna u mnogim aspektima života, djeca ne znaju kad će u školu i kako će završiti školska godina, isto kao akademska i cjelokupna situacija, zapravo, pogoduje razvoju porodičnog nasilja, jer, zapravo, nigdje drugo ne mogu ispoljavati svoje frustracije nego u porodici – istaknuo je Romić.

Romić navodi da su pod velikim rizikom od nasilja i one porodice u kojima prije nije bilo takvih pojava.

Hayat

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close