Svijet / Zanimljivosti

Počelo besplatno testiranje: Balkanci zadaju najviše glavobolja Nijemcima

U Njemačkoj ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa iznosi 209.653, a samo u protekla 24 sata porastao je za 955, prema jučerašnjim podacima Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti.

U istom periodu preminulo je sedam osoba što čini ukupnu brojku od 9.148 osoba.

Njemački list Welt problematizovao je porast broja zaraženih u kontekstu prenosilaca virusa koji su tokom ljeta boravili izvan Njemačke, mahom u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Turskoj.

“Godišnji je ritual da stotine hiljada ljudi tokom ljeta ode izvan Njemačke da posjeti svoju rodbinu i prijatelje”, piše Welt, konstatujući da se, prema podacima RKI, najviše zaraženih vraća u Njemačku iz zemalja Balkana i Turske.

Shodno tome, Nijemci koji se vraćaju s godišnjeg odmora u inozemstvu mogu se od subote besplatno testirati na koronavirus pri povratku u zemlju.

Kako je obrazložio njemački ministar zdravstva Jens Spahn, testirati se mogu svi koji se vraćaju u zemlju, bez obzira imaju li simptome, i to unutar 72 sata od povratka.

Testirati se mogu na mjestima određenim za testiranje na aerodromima, kod lokalnih zdravstvenih vlasti ili u liječničkim ordinacijama.

klix

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close