Connect with us

USK

Počelo izmještanje migranata iz kampa Miral u prihvatni centar Lipa (FOTO)

Nakon tri i pol godine zatvara se kamp “Miral” u Polju kod Velike Kladuše.

Akcijom, koja je otpočela jutros u 8 sati, koordinira Služba za poslove sa strancima na osnovu odluke Ministarstva sigurnosti BiH, a podršku im pružaju snage Policije USK.

Migranti koji su do sada boravili u Miralu bit će izmješteni u kamp Lipa kod Bihaća, prenosi RTV USK.

Podsjetimo da je ovaj kamp otvoren u novembru 2018. godine nakon višednevne blokade GP Maljevac od strane migranata koji su tada tražili da Hrvatska otvori svoju granicu za prolazak.

Zbog straha od ekonomskih gubitaka privrednika iz Velike Kladuše, vlasnik firme “Miral” Boris Horvat ponudio je tada hale ove firme za privremeni smještaj migranata do pronalaska nove lokacije za njihov smještaj. Kako OV Velika Kladuša nije dalo saglasnost za otvaranje novog kampa nego su tražili zatvaranje Mirala, migranti su do danas ostali na ovoj lokaciji.

Religija

Bihaćki muftija Kudić posjetio Udruženje “I mi postojimo” i uručio donaciju: Ova su djeca zaista veliki borci

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, u sklopu svoje ramazanske posjete Medžlisu Islamske zajednice Velika Kladuša, posjetio je udruženje roditelja, djece i mladih s poteškoćama u razvoju “I mi postojimo”, te im uručio prigodnu donaciju, saopćeno je iz Muftijstva bihaćkog.

S predsjednicom udruženja Nailom Dolić i stručnom saradnicom Azrom Hilić-Huskić je razgovarao o aktivnostima ovog udruženja, koje okuplja dvadesetoro djece sa poteškoćama u razvoju i jedino je udruženje ovakve vrste na području Velike Kladuše.

– Iskreno sam počašćen danas što sam došao u ovo udruženje i što sam se imao priliku upoznati sa problematikom i izazovima populacije s kojom radi ovo udruženje. Ova djeca su zaista veliki borci, heroji svoje generacije i naša prilika da brigom o njima steknemo Božije zadovoljstvo i olakšamo njima i njihovim roditeljima. Briga o njima je naša individualna i kolektivna obaveza i svako u našem društvu mora imati osjećaj empatije i spremnosti da pomogne ovu djecu i ljude koji direktno brinu o njima.

Mi u Muftijstvu bihaćkom imamo redovne obilaske ovih udruženja, ali i redovne razgovore sa našim institucijama o modalitetima podrške djeci sa poteškoćama u razvoju, njihovim roditeljima i organizacijama koje o njima brinu. Zahvalan sam poštovanim članicama ovog udruženja, prije svega Naili Dolić i Azri Hilić – Huskić, što su me upoznale sa radom ovog udruženja i što ulažu maksimalan napor da bi djeci i njihovim roditeljima učinili život ljepšim. Naša podrška njima neće izostati – poručio je muftija Kudić.

 

Naila Dolić se zahvalila muftiji Kudiću na posjeti i podršci koju pruža ovom udruženju i djeci sa poteškoćama u razvoju, te istakla odličnu saradnju sa Islamskom zajednicom.

– Počašćeni smo posjetom cijenjenog muftije hafiza Mehmed-ef. Kudića i glavnog imama Ismet-ef. Mustedanagića. Naše udruženje sa Islamskom zajednicom ima intenzivnu saradnju. Islamska zajednica u Australiji nam od početka pomaže u realizaciji brojnih naših projekata. Naš medžlis nam je nebrojeno puta izišao u susret i inicijative su često dolazile s njihove strane, a posljednje što smo dogovorili jeste da prostor kojeg su nedavno otvorili za potrebe Mreže mladih, koriste i naša djeca za radionice i edukacije koju budu imali.

S ozirom da je naš prostor skroman, taj segment smo uspješno dogovorili sa našim glavnim imamom i mnogo će nam olakšati. Evo danas podrška dolazi i od cijenjenog muftije, što nas čini sretnim da naša Islamska zajednica ima poseban senzibilitet prema djeci sa poteškoćama u razvoju, te nas, koji radimo s tom djecom, ne ostavljaju da sami brinemo o svim detaljima. Zahvalna sam i sretna zbog toga – istakla je Dolić.

Nastavi čitati

USK

Novih 100 migranata dovezeno iz Hrvatske u Bihać!

Oko 100 migranata danas je u autobusima iz Hrvatske ušlo u BiH.

Nakon toga, zaustavili su ih pripadnici MUP USK, koji su s njima razgovarali, kontrolisali ih i uputili prema kampu Lipa..

Još uvijek nema zvaničnih objašnjenja Ministarstva sigurnosti BiH zbog čega se  migranti iz Hrvatske isporučuju u BiH, odnosno USK.

Tokom dana pratite izvještaje naše reporterske ekipe koja će i danas pokušati doći do zvaničnih informacija.

Nastavi čitati

USK

Općinsko vijeće Velika Kladuša u hodniku usvojilo budžet, načelnik Abdić na potezu da se izbjegne blokada

Vijećnici Općinskog vijeća Velika Kladuša danas su na vanrednoj sjednici usvojili budžet za ovu godinu, u iznosu od 22,5 miliona konvertibilnih maraka. Međutim, i današnja sjednica je održana u hodniku ispred zaključane vijećnice.

– Današnja je sjednica kao i prethodna, kolegiji i radna tijela, održana u hodniku jer nam je onemogućen pristup vijećnici i kabinetu predsjedavajućeg Općinskog vijeća. Načelnika smo uredno obavijestili o današnjoj sjednici, nismo dobili nikakav odgovor. Mi radimo u interesu građana, prisustvovalo je 15 od 28 vijećnika. Svi su dokumenti poslani svim vijećnicima i žao mi je što predstavnici Laburističke stranke nisu bili tu da zajedno razmatramo najvažniji dokument za građane Velike Kladuše – kazala je Bisenija Mušedinović, predsjedavajuća Općinskog vijeća Velika Kladuša.

Zbog opstruiranja rada, zaključavanja pečata i službenih prostorija nedavno je nova parlamentarna većina podnijela krivičnu prijavu protiv načelnika Općine Velika Kladuša Fikreta Abdića, nakon čega je Kantonalno tužilaštvo po nalogu Općinskog suda izuzelo pečat.

– Mi smo se potom, po prijedlogu Tužilaštva obratili Kantonalnom ministarstvu pravosuđa i uprave koje nam je izdalo novi pečat kako bismo mogli raditi. A, vijećnici Laburističke stranke svu ovu proceduru ne priznaju i smatraju da je pečat nelegalan i da su sjednice nelegitimne, a sve je urađeno prema zakonu, poslovniku i statutu Općine Velika Kladuša – rekao je Fuad Sulejmanagić, vijećnik NES-a BiH.

 

Na budžet koji je predložio načelnik Abdić Općinsko vijeće je usvojilo 33 amandmana u iznosu od 1,5 miliona konvertibilnih maraka (KM).

– Općina Velika Kladuša je odavno privatizirana i ovih 15 ljudi je pokušava vratiti njenim građanima. Tragično je da se jedan ovako važan dokument donosi na ovakav način u hodniku. Ali, i to je već ustaljena praksa da se Općinsko vijeće dovede u pet do 12 i onda općinski načelnik velikodušno proglasi budžet i ostvari svoje ambicije oko privatizacije općine – kaže Rifat Dolić, vijećnik DNZ-a.

Zlatko Pajazetović, vijećnik Naše stranke u Općini Velika Kladuša, istakao je da je ovo prvi put u posljednjih sedam godina, osim jednom kada su laburisti imali većinu, da je Općinsko vijeće usvojilo budžet, odnosno da ga nije proglasio načelnik.

– Ova je većina uspjela dogovoriti 33 amandmana od 1,5 miliona KM, koji će se preusmjeriti za pomoć porodiljama, stipendije studentima, sport, za borbu protiv droge, za start-up projekte, mlade bračne parove, poljoprivredu, rješavanje problema pasa lutalica, za prijevoz djece sa poteškoćama u razvoju i još dosta toga, što nam govori da ima para za građane, ali se do sada koristilo za opstanak komunalnih poduzeća i drugih ustanova koje ne mogu opstati bez dotacija iz budžeta, a sve sa jednim interesom, da ostanu na pozicijama – objašnjava Pajazetović.

Rok za donošenje budžeta je 31. mart i sada je na potezu načelnik Fikret Abdić koji bi, već u ponedjeljak, trebao objaviti budžet u Službenom glasniku Općine Velika Kladuša kako bi se izbjegla finansijska blokada općine.

Nastavi čitati

Najčitanije