Podrška iz Njemačke: Ahmetović i SPD podržali kandidaturu Bećirovića

Bosna i Hercegovina ima veliki interes da u narednom periodu unapređuje političku, ekonomsku i druge vidove saradnje s Njemačkom, naglasio je Denis Bećirović

Poslanik u njemačkog Bundestagu i izvjestitelj SPD-a u Odboru za vanjsku politiku Adis Ahmetović ovih dana boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom danas je u Sarajevu razgovarao sa kandidatom ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH i delegatom u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denisom Bećirovićem.

Bećirović je naglasio da je Ahmetović ugledni poslanik u njemačkom Bundestagu i iskreni prijatelj države Bosne i Hercegovine, kao i ostalih zemalja u regionu zapadnog Balkana.

Podsjećamo, Ahmetović je jedan od predlagača Rezolucije “Pružiti podršku Bosni i Hercegovini na putu u bolju budućnost” koja je usvojena u Bundestagu, pa je Bećirović iskoristio ovu priliku da mu se zahvali na nesebičnom angažmanu u pogledu promoviranja važnosti implementacije evropskih standarda i principa u BiH.

– Bosna i Hercegovina ima veliki interes da u narednom periodu unapređuje političku, ekonomsku i druge vidove saradnje s Njemačkom. U tom procesu posebno važnu ulogu mogu imati predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti ove dvije države, podvukao je Bećirović.

Inače, Bećirović i Ahmetović su iskazali uvjerenje da će Bosni i Hercegovini, nakon, kako se navodi iz Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH, očekivane izborne pobjede demokratskih i proevropskih snaga u oktobru 2022. godine, biti dodijeljen kandidatski status za pristupanje u Evropsku uniju. Dodaje se i kako bi potom Bosna i Hercegovina u dogledno vrijeme, sa novim, progresivnim vodstvom mogla ispunitiuslove za punopravno članstvu u EU.

U saopćenju se navodi i da je Adis Ahmetović prilikom susreta naglasio da Denis Bećirović, kao kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda ima njegovu punu podršku, kao i podršku SPD-a, vodeće političke partije Njemačke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.