Podrška obrtima i maloj privredi u USK-u

0 Komentar

a podršku maloj privredi u ovoj kalendarskoj godini Vlada USK-a osigurala je 1,9 miliona maraka, a cilj poticajne politike su jačanje konkurentnosti subjekata, podrška novoosnovanim subjektima te podrška tradicionalnim i starim zanatima.
Obnavljanje
Prema riječima Samre Mehić, ministrice privrede u Vladi USK-a, sredstva će se dijeliti putem javnog poziva na osnovu već utvrđenih kriterija, a rok za prijave je 21. juni ove godine.
– Cilj programa je pružanje podrške subjektima male privrede, fizičkim i pravnim licima, koji su registrirani u okviru proizvodnih i uslužnih djelatnosti radi očuvanja, rasta i razvoja subjekata male privrede na području Unsko-sanskog kantona. Želja nam je da utičemo na povećanje zaposlenosti, unapređenje kvaliteta i konkurentnosti male privrede, da potičemo obnavljanje tradicionalnih zanata te povećanje broja žena, mladih i osoba s invaliditetom u poduzetništvu, istakla je Mehić.
Iz Privredne komore USK-a pozdravili su ovakve mjere zbog činjenice da su ekonomske restrikcije usljed pandemije koronavirusa stvorile ogromne probleme privredi Unsko-sanskog kantona, a najpogođeniji je bio upravo sektor male privrede.
Samo u prošloj godini, prema njihovim podacima, bez zaposlenja je ostalo 3.500 osoba, a najveću štetu pretrpjeli su privredni subjekti koji su prisilno prekinuli s radom u sektoru ugostiteljstva, turizma i pružanja usluga, kao i izvozno orijentisane firme.
Razorni učinci
– Sigurno je da će ova pomoć dobro doći sektoru obrta i male privrede ako se imaju u vidu razorni učinci posljedica pandemije, kažu u Udruženju poslodavaca USK-a, dodajući kako su, nažalost, u proteklom periodu mnogi zaustavili proizvodnju i ugasili svoje biznise.

oslobodjenje

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina