Pojavio se virus strašniji od korone: Stručnjaci upozoravaju da pola zaraženih umire, a ovo su simptomi

0 Komentar
Protiv ovog virusa još uvijek ne postoji ni lijek ni vakcina, a stručnjaci kažu da bi međunarodne zdravstvene ustanove trebalo da se organizuju i pripreme na vrijeme

Virus Nipa, koji je mnogo smrtonosniji od koronavirusa i ubija najmanje polovinu zaraženih, mogao bi izazvati neku od slijedećih pandemija u svijetu, upozorila je ugledna britanska naučnica Sara Gilbert, koja je bila uključena u pravljenje vakcine protiv koronavirusa AstraZeneca.

Protiv ovog virusa još uvijek ne postoji ni lijek ni vakcina, a domaći stručnjaci kažu da bi međunarodne zdravstvene ustanove trebalo da se organizuju i pripreme na vrijeme, jer realna opasnost od nove, pa i još gore pandemije, svakako postoji!

Nipa virus može izazvati groznicu, glavobolju, otežano disanje, a među ozbiljnim simptomima su i oticanje mozga i koma, istakla je, Sara Gilbert, a prenosi britanski The Sun.

– Svi znaju kako se SARS-CoV-2 proširio po cijelom svijetu. Mutirao je, evoluirao i završili smo sa delta varijantom koja je veoma prenosiva. Ako dobijemo delta varijantu virusa Nipa, onda odjednom imamo visoko prenosiv virus sa 50 odsto smrtnosti – istakla je ona i dodala da njen tim prikuplja novac za razvoj vakcina ne samo protiv već poznatih bolesti, već i onih koje će se tek pojaviti.

– U pandemiji smo naučili da možemo brže i bolje. Želimo da primenimo te lekcije, ali su nam potrebni resursi. Potrebne su nam zalihe vakcine protiv patogena za koje već znamo, jer šta će se desiti ako odjednom dođe do velike epidemije Nipe koja se počela širiti svijetom. Godinama smo znali za opasnost, a vakcinu smo počeli da pravimo prije pet godina. Taj posao još nije završen – navela je Gilbertova.

Inače, ovaj virus je, nakon izbijanja infekcije u Indiji 2018. godine, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) stavila na vrh liste virusa koji bi u budućnosti mogli izazvati pandemije. Ovog septembra 12-godišnji dječak umro je od Nipe u indijskoj državi Kerala.

Infektolog prof. dr Dragan Delić kaže za Kurir da je ovaj virus prvi put dokazan 1999. u Maleziji. Smrtnost se u toj epidemiji, kako kaže, kretala od 40 do 70 odsto što je mnogo veći letalitet u odnosu na druge viruse.

– To je virusna infekcija, prije svega, centralnog nervnog sistema. Uslijed virusa može doći do poremećaja svijesti, upale mozga, kome, a u velikom broju slučaja i do smrtnog ishoda – objašnjava.

Nipa virus se, kako navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prenosi direktninim kontaktom sa zaraženim životinjama, poput slijepih miševa ili svinja, zatim konzumiranje kontaminirane hrane, ali i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, a Delić kaže da bi svakako bilo problematično da virus mutira na taj način da se lakše prenosi sa čovjeka na čovjeka:

– Virusi stalno mutiraju i mijenjaju se, pa, prema tome, i ovaj virus može da doživi neku mutaciju koja će mu omogućiti lakši prenos i to bi zaista moglo da dovede do velikih problema. Realna opasnost zaista postoji i naučnici treba da razmišljaju o blagovremenoj pripremi vakcine i izradi antivirusnih lijekova kako se ne bi našli u istom problemu kao što je bilo sa koronavirusom, piše Kurir.

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina