Političar iz Bihaća iskoristio Kantonalnu bolnicu za snimanje političkog spota (VIDEO)

Eklatantan primjer kršenja novih pravila Izbornog zakona Kantonalnoj bolnici u Bihaću počinio je doktor Ermin Goretić, političar iz stranke NES a prijavljen je kao kandidat za Skupštinu Unsko-sanskog kantona piše Crna-Hronika.

Pretpostavljamo da je politički video spot snimio u toki radnog vremena jer bio u potpunosti obučen kao medicinski radnil te je koristio sve resurse koje koristi pri svakodnevnom djelovanju u bolnici.

Nametnutim izmjenama Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika, između ostalog, zakon dopunjen je novom definicijom kojom se precizira zloupotreba javnih sredstava i resursa, kao i sankcije za kršenje. Ovom izmjenom zloupotrebom javnih sredstava i resursa smatra se bilo koje nezakonito korištenje sredstava i resursa džave, entiteta, kantona, Brčko distrikta i drugih jedinica lokalne uprave i samouprave kojim raspolažu kandidati ili javni dužnosnici za potrebe obavljanja službene dužnosti.

Član 5, stav 7.2 (b) izbornog zakona kaže: Zloupotreba javnih sredstava iz ovog članka čine: Korištenje prostorija javnih ustanova i organa za obavljanje predizbornih aktivnosti ako korištenje istih prostorija nije zagarantovano drugim kandidatima i političkim subjektima pod istim uvjetima.

Eklatanatan primjer kršenja ovog člana Izbornog zakona pojavio se danas u Bihaću, gdje je doktor na jednom od odjela Kantonalne bolnice u rad u smjeni iskoristio da na istom snimi promotivni video za tekuću kampanju jer je kandidat stranke Narodni Evropsi savez (NES) BiH za Skupštinu Unsko-sanskog kantona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.