Posebni vjernici

Posebni vjernici!
Znate, imate veliki broj poljoprivrednika, stočara, berbera, obučara, taksista, ugostitelja i drugih zanatlija, ili recimo doktora, profesora, advokata, učitelja, inženjera, koji su zaista posebni vjernici. Pravi uzori na koje se insan može ugledati.
Svoju vjeru i njeno praktikovanje drže isključivo za sebe, trude se, da obavljanje namaza, post, sadaka, hadž i dr., bude uglavnom u granicama njihove ličnosti i privatnosti.
Vjerujte da ima ljudi, poznatih i običnih, koji su obavili hadž, a da slabo ko zna, možda uži krug prijatelja i rodbine. Takvi su neprimjetni na džumama, takvih vam nema po javnim iftarima, često obavljaju namaz u džematu, posebno ih možeš vidjeti na sabah namazu, dijele sadaku i pomažu a da niko ne zna, nema ih na džamijskim spiskovima, nema ih među vakifima a itekako su veliki vakifi.
Mirni su, povučeni, tajno savjetuju, lijepo se ponašaju. Svojim stavom o vjeri, ne gnjave druge ljude, prijatelje, ne zaspijaju ih stalnom pričom i fetvama, tipa: moraš ovo, moraš ono, grijeh, haram, sramota…..! Oni savjetuju svojim ponašanjem i skromnošću.
Dok sam bio student u Medini, upoznao sam takvog insana. Kad sam ga vidio, mislio sam da je za sadake, neki obični Saudijac, kontam, slučajno se tu desio, zalutao (jer sam bio u jednom društvu). Međutim, ispostavilo se da je veoma utjecajan, učen, školovan i bogat. Tada sam u njemu vidio pojedine Poslanikove, a.s., ashabe.
Kad čuješ o nekom od njih, da je bio na hadžu, da on klanja svih pet namaza, da je sam donirao toliko i toliko novca, ne možeš da vjeruješ. Čuj, zar on? Ko bi reko’? Tako su jednostavni, nisu nametljivi niti oni “dosadni” vjernici, sa kojim ni kahve ne možeš popiti a da stalno ne priča o propisima vjere, haramu, i sl.
prof. Saudin Cokoja, fb

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.