Potpuno iznenađenje: Veliki ATP turnir Serbia Open naredne godine igra se u BiH

Naredna godina bit će upisana u historiju bh. tenisa jer će se u njoj prvi put jedan ATP turnir igrati u Bosni i Hercegovini. U pitanju je ATP 250 turnir koji se inače igra u Beogradu.

Pod zvaničnim nazivom Serbia Open, ATP turnir u Beogradu igra se već više od decenije s prekidima, a ovaj turnir će u narednoj sezoni biti prebačen u Bosnu i Hercegovinu.

Banja Luka će makar na jednu sezonu imati čast da organizuje prvi turnir iz ATP serije u našoj zemlji. Do sada su najveći turniri u BiH bili sa Challenger Toura.

Ova vijest je potvrđena na zvaničnoj ATP stranici.

“Turnir ATP 250 serije iz Beograda, koji je zakazan za april 2023. godine, bit će relociran u Banju Luku i BiH”, navodi se u zvaničnom saopćenju krovne kuće svjetskog tenisa.

Odluka je zvanična, ali bez obrazloženja zašto turnir seli u BiH. Prema špekulacijama pojedinih srbijanskih medija, razlog je to što terene u Beogradu planiraju rekonstruisati za još veće domete i da je odluka o relokaciji u Banju Luku samo privremena.

Za ovu sezonu finale je bilo pravi spektakl, a Rus Andrej Rubljov savladao je Novaka Đokovića u finalu. Nema sumnje da će Đoković igrati i u Banjoj Luci gdje će braniti bodove iz finala. Upravo je pomenuti srbijanski teniser osvojio dvije titule u Beogradu.

Među osvajačima ovog ATP turnira bili su i Matteo Berrettini, jedan od najboljih tenisera današnjice koji je trofej osvojio 2021. godine. Titulu su osvajali i Andreas Seppi i Sam Querrey.

Turnir je prvi put u formatu ATP-a organizovan 2009. godine, a onda je 2013. izgubio svoju licencu. Vraćen je na Tour 2021. godine gdje je zamijenio Hungarian Open i tradicionalno se igra u aprilu.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *